Nordkoreanske krænkelser chokerer FN

I øjeblikket undersøger en FN-kommission forholdene i Nordkorea, og den er dybt rystet over de grusomme oplysninger, der er kommet frem.

NORDKOREA: I nordkoreanske fangelejre bliver folk tortureret, nægtet mad og tvunget til at spise rotter. Der er historier om kvinder, som er blevet tvunget til at drukne deres nyfødte børn, og det er ikke unormalt med offentlige henrettelser, hvor offerets familie tvinges til at kigge på. Det skriver Politiken.

De rystende forhold er de seneste måneder kommet frem under offentlige høringer foran en undersøgelseskommission under FNs Menneskerettighedsråd, som for første gang undersøger forholdene i Nordkorea.

»Det er ekstremt chokerende og skræmmende, hvordan styret behandler sine borgere, især dem, som ikke følger regimets politik,« siger Marzuki Darusman, der er FNs særlige rapportør om Nordkorea, til Politiken.

Kommissionen afleverer til marts næste år sin endelige rapport.

»Allerede nu ser det ud til, at kommissionen har set tilstrækkelige beviser til at konkludere, at der er grundlag for at undersøge, om det er forbrydelser mod menneskeheden,« siger Marzuki Darusman.

Det er to år siden, at Kim Jong-un overtog magten i Nordkorea. Peter Kim Laustsen, der er leder af Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, vurderer, at regimet ikke er på vej til at ændre kurs med den unge leder ved roret.

»Men det store spørgsmål er, hvad vi overhovedet kan stille op. Vi kan ikke indføre yderligere sanktioner, for det går Rusland og Kina ikke med til. Vi kan ikke lave en militær intervention, for der er ingen, som vil have soldater i Nordkorea, og vi aner ikke, hvad der kan ramme dem af alt fra sygdomme til kemiske og atomare våben. Derfor kan vi ikke gøre meget andet end at bruge de politiske og diplomatiske midler, vi har i FN-systemet,« siger han til Politiken.