De horrible forhold i nordkoreanske arbejdslejr kommer jævnligt på dagsordenen, når det lykkes afhoppere at flygte. Jung Heo er en af dem, der slap ud med livet i behold. Anderledes tragisk gik det for amerikanske Otto Warmbier, der døde tidligere på ugen efter mere end et år i en nordkoreansk arbejdslejr.

Det sker jævnligt, at nordkoreanske afhoppere lykkes med at slippe ud af diktaturstaten, og kan fortælle Vesten om de horrible forhold, der hersker i landets arbejdslejre.

En af dem, det er lykkedes for, er Jung Heo, der i et nyligt frigivet interview med Fox News fortæller om, hvordan tortur og tæsk var en del af hverdagen i Sinuiju-arbejdslejren, han brugte en stor del af sin ungdom i.

I hver celle boede omkring 20 personer. Mænd og kvinder var opdelt, og alle over 17 år blev tvunget til at arbejde i marken. Et arbejde, der begyndte kl. 6.30 og først sluttede kl. 20.

Da der endelig blev tid til hvile om aftenen, blev fangerne holdt vågne af skrig og gråd. Både fra kvinder, som blev voldtaget af »det hemmelige politi« og fra andre fanger, der vågnede i smerte over deres ødelagte kroppe og deres sult.

»Vi kunne høre dem skrige. Det, du forestiller dig som det ondeste i verden, var normalt derinde,« siger Jung Heo, hvis forbrydelse var, at han i 2005 som 13-årig forsøgte at flygte til Kina for at få et bedre liv.

Tre år efter lykkedes det nordkoreaneren at komme ud af landet, og han bor i dag i Sydkorea, hvor han studerer på universitetet i Seoul.

15 års strafarbejde for at stjæle plakat

De horrible forhold i de nordkoreanske arbejdslejre er blevet aktualiseret af, at den amerikanske studerende Otto Warmbier i denne uge døde som følge af et ophold i en af diktaturets arbejdslejre.

Warmbier blev idømt en straf på 15 års strafarbejde, fordi han ifølge de nordkoreanske myndigheder sidste år stjal et propagandistisk banner under en rejse i Nordkorea.

Tidligere i juni blev Warmbier sendt retur til USA »af humanitære årsager« - på det tidspunkt havde han været i en komaagtig tilstand i et år.

En tilstand som Nordkorea forklarer med en slem madforgiftning, og som amerikanske læger mener, er forårsaget af mangel på blodtilstrømning til hjernen.

Warmbiers forældre har tidligere betegnet deres søns død som »uundgåelig« på grund af den tortur, han har været udsat for.

I løbet af de seneste to årtier har 16 amerikanere været fængslet i Nordkorea. Tre er fortsat tilbageholdt.