Nordkorea er et af verdens mest lukkede lande, hvor lederen Kim Jong-Un sammen med en smal elite holder de omtrent 25 millioner nordkoreanere i et jerngreb. Det lykkes dog en gang imellem enkelte nordkoreanere at flygte fra landet på den nordlige del af den koreanske halvø.

En af dem er Jihyun Park, som i 2008 for anden gang i sit liv formåede at flygte fra diktatur-staten. I dag lever hun med sin familie i den engelske by Manchester. Og her er hun stået frem og har fortalt sin historie til den engelske avis The Independent.

Og det er en historie fyldt med lidelse, sorg, drama og uvished.

I 1990'erne gennemgik Nordkorea og det norkoreanske folk en ekstremt hård periode med hungersnød, hvor op mod 3,5 millioner ifølge Jihyun Park omkom. Og det var i den periode, den dengang 30-årige Jihyun Park besluttede sig for at flygte fra landet med sin bror, som var kommet på kant med det nordkoreanske regime.

Flugten lykkedes, men det var ikke lykken, som fulgte. Efter omkring et år blev Jihyun Parks bror fanget og fragtet tilbage til hjemlandet. Jihyun Park undgik dog at blive fanget. Men i stedet for det lovede job, som hun inden flugten var blevet stillet i vente, så ventede en slavelignende tilværelse, hvor Jihyun Park var ejet af en kinesisk rigmand, hvis søn hun også fødte.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sjældne billeder fra det ekstremt lukkede Nordkorea. REUTERS/Damir Sagolj
Sjældne billeder fra det ekstremt lukkede Nordkorea. REUTERS/Damir Sagolj Foto: DAMIR SAGOLJ
Vis mere

Fra 1998-2004 boede hun hos den kinesiske rigmand i det nordøstlige Kina. Men med et blev hun arresteret og ligesom sin bror fragtet tilbage til Nordkorea.

Og her ventede yderligere pinsler. Det fortæller Jihyun Park til The Independent.

»Jeg blev fængslet, tortureret og gen-skolet i seks måneder, hvorefter jeg ikke længere kunne arbejde pga. underernæring og en skade på mine ben, som var så slem, at jeg blev løsladt under syge-kaution for at få dem amputeret,« fortæller Jihyun Park til avisen.

Et år senere var Jihyun Park igen så frisk, at hun kunne gøre et nyt forsøg på at flygte fra Nordkorea. Og denne gang var det mere succesfuldt. Via Kina og Mongoliet undslap hun til England og Manchester, hvor hun nu bor med sin mand, som også er en afhopper fra Kim Jong-Uns regime.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sjældne billeder fra det ekstremt lukkede Nordkorea. EPA/FRANCK ROBICHON
Sjældne billeder fra det ekstremt lukkede Nordkorea. EPA/FRANCK ROBICHON Foto: FRANCK ROBICHON
Vis mere

Det lykkedes Jihyun Park at få sit barn med - som hun havde fået i årene hos den kinesiske rigmand - og siden har hun fået tre børn med sin mand, som hun mødte under flugten fra Nordkorea.

Hun ved fortsat ikke, hvad der skete med hendes bror, og om han overhovedet er i live. Hun fortæller også til avisen, at flere i hendes familie er døde af sult i landet. Og hendes familie var så fattig, at hendes onkel eksempelvis måtte begraves i risstrå, da de ikke havde penge til en kiste.

Men selvom mennesker i hobevis dør af sult, så fokuserer regimet på noget helt andet.

»Mennesker i alle aldre dør, men det forventes, at de allesammen kan lederens nytårstale udenad, at de studerer de årlige arbejdsplaner og fokuserer på at lære Kim Jong-Uns skrifter,« forklarer Jihyun Park, der fortæller, at man lærer de grundlæggende ting som at skrive og regne i skolen, men det vigtigste er, at man studerer Kim Jong-Un og hans forfædre.

I disse dage er der fokus på Nordkorea, som skal holdes sin første partikongres i 36 år - her er det meningen, at Kim Jong-Un vil præsentere en række økonomiske reformere, som skal hjælpe landets økonomi. Hvorvidt det også skal være til fordel for befolkningen, det er endnu ikke til at sige.

Sjældne billeder fra det ekstremt lukkede Nordkorea. EPA/FRANCK ROBICHON
Sjældne billeder fra det ekstremt lukkede Nordkorea. EPA/FRANCK ROBICHON Foto: FRANCK ROBICHON
Vis mere