Demokratiet sejrede over frygten, da millioner af nigerianere lørdag gik til stemmeurnerne for at vælge deres nye præsident. Boko Haram gjorde dog alvor af sine trusler og skød og dræbte adskillige vælgere.

NIGERIA: Millioner af nigerianere valgte at ignorere truslen fra Boko Haram om bombning af valgsteder og nedskydning af vælgere, da de lørdag gik til stemmeurnerne for at sætte kryds ud for deres præsidentkandidat.

Det var ventet, at den militante, islamistiske gruppe ville udføre angreb på dagen. Det havde oprørerne sagt, de ville gøre. Og det gjorde de.

Lørdag eftermiddag blev 14 mennesker, herunder en oppositionspolitiker, meldt dræbt ved angreb på tre valgsteder i den nordøstlige del af landet.

Politiet oplyser til Reuters, at de islamistiske oprørere skød mod vælgere, der kom gående mod valgstederne.

I byen Maiduguri, som har lidt under adskillige angreb fra Boko Haram, var vælgerne dog fast besluttet på at komme til orde.

»Jeg er ikke bange for vold. Jeg har besluttet, at det er på tide med en ny regering, og det kan kun ske gennem min stemme,« siger den 27-årige studerende Kaulala Abbas til Reuters.

Boko Haram afviser demokratiet som uislamisk, og gruppens leder, Abubakar Shekau, har forud for valget truet med at dræbe alle nigerianere, der stemmer.

Præsidentvalget menes at blive det tætteste i landets historie, og analytikere kalder valget en afgørende begivenhed for Nigerias unge demokrati.

Her har den kristne præsident Goodluck Jonathans parti, People’s Democratic Party, styret i 16 år, men nu risikerer det at tabe magten til den tidligere militære leder, den muslimske Muhammadu Buhari, som tre gange tidligere har stillet op som præsidentkandidat, men som ikke før nu har været tæt på at vinde.

Buharis store oppositionsparti, All Progressives Congress, har den seneste tid vundet stor popularitet blandt vælgerne ved at præsentere sig selv som et parti, der går ind for store forandringer - forandringer, der er efterspurgt blandt landets cirka 174 millioner indbyggere, som er frustrerede over regeringens svage indsats over for korruption og den usikre sikkerhedssituation i landet.

Præsidentvalget skulle oprindeligt have været afholdt i februar, men blev udskudt i seks uger på grund af truslen fra Boko Haram.

For at mindske risikoen for valgsvindel har landets uafhængige valgkommission blandt andet indført brugen af elektronisk identificering af vælgerne via fingeraftryk.

Den nye teknologi har dog vist sig en smule ustabil, hvorfor valgkommissionen lørdag eftermiddag meddelte, at valgstederne fortsat vil være åbne søndag.

Valg i Nigeria har ry for at være voldelige. Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch blev flere end 800 mennesker dræbt under optøjer efter det seneste valg i 2011.