Rugbrødet er fremragende, indretningen er værd at vente på og udvalget af snaps er et højdepunkt i sig selv. Men der er bestemt ikke kun ros til den danske smørrebrødsrestaurant Aamanns, der i november åbnede restaurant i lokaler i det hippe Tribeca-område på nedre Manhattan i New York. I hvert fald ikke hvis det står til avisen New York Times.

Avisens madanmelder Julia Moskin understreger, at danskere nærmest spiser smørrebrød til morgenmad, men hvorvidt det også bliver en ting for newyorkere, er hun mere i tvivl om.

- Smorrebrod (som det bliver kaldt i anmeldelsen, red) er i sandhed den danske nationalret, værdsat for sine kontraster af rugbrød, sødt smør, salt pålæg og farverigt tilbehør. Det bliver serveret ved alle lejligheder og uden særlig anledning, ofte sammen med en akvavit eller en øl eller begge, og for tilhængere af brød, fisk og salt findes der ikke en bedre bid, skriver anmelderen.

Det er dog bestemt ikke sikkert, at den kombination vil blive knuselsket af de lokale, mener Julia Moskin.

- Men hvorvidt newyorkerne vil sætte pris på anstrengelserne her, eller om de måbende vil spørge sig selv, hvordan et par skiver brød på størrelse med et spillekort med nogle stykker kold sild kan betragtes som et måltid, er endnu uvist.

Og netop sildene er noget, som anmelderen bruger meget spalteplads på. Den bedste variant er ifølge Moskin en julesild, der serveres i en lille rund krukke med syltede rødløg, cremefraiche og masser af kapers. Til gengæld er der ikke meget ros til karrysilden, som anmelderen ikke mener vil »tiltrække mange konvertitter« til det nordiske køkken.

Hvis man ikke er til sild, bør man til gengæld kaste sig ud i en omgang af den »danske juleklassiker« risalamande med tilhørende kirsebærsovs, skriver Julia Moskin. Desserten bliver beskrevet som »vidunderlig, fyldt med skiver af mandler, der næsten smelter i munden«.

For godt smørrebrød er brødet vigtigt, og her rammer Aamanns-Copenhagen plet.

- Brødet, en helt afgørende komponent for ethvert smørrebrød med respekt for sig selv, er alle de krumspring værd, som det har taget at få kombinationen af sur, sej, sød og nøddeagtig smag ind i den chokoladebrune dej.

Og der skal snaps til, mener anmelderen, der fremhæver de mange varianter af den traditionelle danske smørrebrødssidevogn.

- Listen over akvavitter er et højdepunkt. Der er traditionelle varianter som citron, tranebær eller dild samt mere eventyrlystne med sukkerroer, ristet græskar eller persille. Alle går godt til smørrebrødet, lyder dommen.

De simple stykker smørrebrød bliver beskrevet som de bedste af slagsen, mens mange andre ifølge anmelderen er lige lovlig overfyldte.

- Desværre er mange for overproppet med proteiner. Tykke lag laks, terrin af svinekød, røget torsk eller braiseret and i så store mængder, at der er brug for at bede om kniv og gaffel. Måske er det for at retfærdiggøre de høje priser. Hvert stykke koster mellem otte og 10 dollar, og det er svært at forestille sig, at man er tilfreds med mindre end tre.