Også Rex Tillerson ventes på Nato-møde fredag i Bruxelles at forlange, at landene bruger mere på forsvar.

Bruxelles. USA's nye udenrigsminister, Rex Tillerson, var tæt på at droppe sit første møde med Natos udenrigsministre i Bruxelles.

Det var vigtigere for Tillerson at blive i USA og deltage i et møde med Kinas præsident, Xi Jinping.

Men nu er datoen ændret, fredag kommer Tillerson til Bruxelles, og det glæder Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, sig over.

- Det er et tegn på stærkt transatlantisk sammenhold og fleksibilitet i vores alliance, at vi var i stand til at finde en ny dato, siger Stoltenberg på en pressekonference før udenrigsministermødet.

Han mener samtidig, at det sender et signal om "den vigtighed, som USA forbinder med sikkerhedsgarantierne for Europa og Nato".

Det var højst usædvanligt, at Tillerson i første omgang var indstillet på at blive væk fra Nato-mødet, der oprindelig var planlagt til 5. og 6. april.

I de sidste 21 år har kun to amerikanske udenrigsministre misset et Nato-møde.

Sidste gang, det skete, var, da Colin Powell i sidste øjeblik aflyste sin deltagelse i et Nato-møde i 2003 under krigen i Irak.

Det udløste stor bekymring blandt de europæiske Nato-lande, at Tillerson overhovedet så det som en mulighed at droppe sit første Nato-møde.

Ikke mindst efter at USA's præsident, Donald Trump, flere gange har chokeret mange europæiske Nato-lande med hårde meldinger og sået tvivl om sit engagement i alliancen.

Trump har blandt andet sagt, at Nato er "forældet". Han har også truet med ikke at komme medlemslande til undsætning, hvis de bruger for lidt på forsvaret.

Men både den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, og forsvarsminister James Mattis har på møder i Bruxelles lovet fuld opbakning til Nato.

Det forventer Nato-chefen også, at Rex Tillerson vil gøre på mødet fredag.

Stoltenberg siger, at linjen fra både Trump, Pence, Mattis og Tillerson, som han mødte i Washington i sidste uge, har været "meget konsekvent".

- Og det er beskeden om et stærkt transatlantisk sammenhold, stærk støtte til Nato, men også en forventning om, at alle lever op til de løfter, de gav i 2014, siger han.

På Nato-topmødet i Wales i 2014 lovede alle Nato-lande at stoppe nedskæringerne på forsvar for gradvist at øge dem og bevæge sig frem mod at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar.

- Det er beskeden fra alle amerikanske politikere, og det er fuldstændig på linje med min holdning. For det var det, vi blev enige om i 2014, siger Stoltenberg.

/ritzau/