En mystisk signal, der kommer fra langt ude i universet, er endelig blevet sporet.

Det skriver The Independent.

Det er nemlig kommet frem, hvor de hurtige radiobølger, der blev opdaget i 2007, kommer fra.

De hurtige radiobølger - også kaldet FRB på engelsk for 'Fast Radio Bursts' - udløste en lang række spekulationer. For hvad var det? En stor stjerne, materiale fra et sort hul eller noget helt andet?

Siden FRB blev opdaget for 10 år siden, er de blevet spottet 17 gange. Bølgerne, som viser sig som meget korte radiobølger, der kun varer millisekunder, er blevet undersøgt intensivt gennem seks måneder af forskerne, der ville opklare deres nøjagtige position på himlen.

Forskerne har angiveligt fundet ud af, at de kommer fra en svag dværggalakse, som er mere end tre milliarder lysår væk.

De særlige radiobølger blev fundet ved hjælp af et mulitantenne-radioteleskop, der drives af det amerikanske Nationale Forskningsinstitut.

Dr. Shriharsh Tendulkar, som er en del af forskningsholdet, fortæller til The Independent:

»Før vi kendte afstanden til de hurtige radiobølger, har der været adskillige teorier, såsom de enten skulle komme indenfor eller i nærheden af Jordens galakse. Men det kan vi udelukke nu, hvor vi ved den er tre milliarder lysår væk.«

Som en tilføjelse til mysteriet kan forskeren fortælle, at FRB er ledsaget af en vedvarende svag, løbende radioemission.

Yderligere forskning viste desuden, at to af de seneste 10 års tegn på hurtige radiobølger ikke kan være længere end 100 lysår fra hinanden.

Det er stadig ukendt, hvad FRB er produceret af. En mulig kandidat kunne være supertætte neutronstjerner eller en 'magnetar', som er neutronstjerner med kraftigt magnetfelt, oplyser forskerne.

En anden af forskerne, Dr. Shami Chatterjee, fortæller til The Independent, at det er et meget stort skridt i forskningen.

»At finde den hurtige radiobølges galakse er et stort skridt fremad. Men vi skal stadig vide meget mere, før vi fuldt ud forstår, hvad FRB er,« siger han.