De senere år er der dukket mystiske kæmpe-huller op i jorden i Sibirien. Forskerne er stadig uenige om hvorfor, men nu kommer en britisk professor med en teori, som kan være dårligt nyt for os alle.

Er det en meteor? En underjordisk eksplosion? Er det klimaforandringerne?

De gigantiske jordhuller, der de seneste år er dukket op på den russiske Yamal-halvø i det nordlige Sibirien, giver videnskabsmændene grå hår på hovedet.

For hvorfor forsvinder jorden pludselig og efterlader store, golde kæmpekratere?

Foto: STRINGER
Vis mere

En af de mest populære teorier går på, at hullerne opstår, når et stort område med is pludselig smelter og efterlader et gabende tomt hul.

Nye mystiske mega-huller skræmmer forskerne

En britisk professor er sikker på, at hullerne kommer på grund af stigende temperaturer som følge af klimaforandringerne.

Den sibiriske jord er nemlig dybfrossen. Det kaldes permafrost, men den begynder nu at tø op. Det fører til massive ændringer i regionens landskaber og økologi. Ja, måske kan det sågar være en trussel mod menneskelivet.

»Sidst, vi så smeltende permafrost var for 130.000 år siden. Det er et naturligt fænomen på grund af ændringerne i jordens kredsløb,« siger Oxford-professor Dr. Gideon Henderson til den amerikanske tv-station CNBC og kommer med en vigtig tilføjelse:

»Det, der er ikke har været set før, er den hastighed, hvormed det bliver varmere. Den opvarmning, der skete for 130.000 år siden, skete i løbet af tusindvis af år ...Det, vi ser ske nu, er opvarmning i løbet af årtier eller århundrede.«

»Derfor ser vi et meget hurtigere kollaps af permafrost,« siger Henderson.

Han er overbevist om, at når permafrosten tør op, så har den en afgørende indflydelse på klimaet.

Et gigantisk hul på størrelse med en fodboldbane er fundet i Sibirien

Under normale omstændigheder regulerer permafrosten mængden af kulstof i miljøet ved at optage og lagre betydelige dele af kulstof, som mennesket frigiver fra fossilt brændstof.

Men i Sibirien er det regnestykke vendt på hovedet.

»Når permafrost frigiver kulstof, vil det accelerere opvarmningshastigheden i fremtiden,« siger professor Henderson og tilføjer, at det får en selvforstærkende effekt, hvor opvarmningen frigiver mere kulstof, hvilket igen giver større opvarmning.

Foto: STRINGER
Vis mere

Siden 2014 er der observeret adskillige såkaldte jordfaldshuller i regionen.

Trods et utal af teorier om årsagen til hullernes opståen, er de fleste enige om, at de på en eller anden måde hænger sammen med, at temperaturerne i området stiger.

De kan få alvorlige konsekvenser for infrastrukturen i området.

»Når jorden smelter, kollapser jernbanen, vejene falder fra hinanden, bygningernene synker ned i jorden...Det sker allerede,« siger professoren.

Han forudser, at det især vil give store problemer og udfordringer i store industriområder og i olie- og gasfelter.

Ikke underligt, at regeringen i Rusland og gas-industrien i området, yder støtte til forskning i fænomenet med de mystiske jordhuller.