Sidste år døde en svensk teenager efter en rutineoperation. Familien er knust over, at den officielle rapport frikender hospitalet. Her lyder det, at der ikke blev begået fejl - tværtimod. Nu føler familien, at skylden bliver placeret på dem.

I efteråret 2013 får 16-årige Molly Burman at vide, at hun har et hul i et af sine hjertekamre. Det er ikke noget, der skal behandles akut, men det skal dog behandles. Her er der to muligheder. Enten kan lægerne åbne den svenske teenagers brystkasse, eller de kan behandle hende ved at føre et kateter op gennem Molly Burmans lyske med en lille plade, der forsegler hullet i kammeret. Den 16-årige pige er ikke vild med kateteret og vil hellere opereres, men lægerne affærdigerer hende og vælger at gå op gennem lysken.  Det skriver Aftonbladet.

Avisen skriver, at der tidligt i forløbet har været luftet tvivl om, at hullet i Molly Burmans hjerte er for stort til kateter-indgrebet. Derudover har lægerne angiveligt også været i tvivl om, at pladen overhovedet kan sidde ordentligt fast, da kanten på Mollys aorta er dårlig. På trods af det bliver hun opereret 16. september 2014 på hospitalet i Lund. Lægerne mener, at operationen er en succes, men Molly klager over voldsomme smerter og bliver behandlet med morfin. Lægerne foretager flere ultralydsskanninger, der ikke viser andet, end at operationen ser ud til at være en succes. De fortæller hende og familien, at det bare er harmløse muskelsmerter. Teenageren deler stue med en pige, der har fået samme operation, og hun slet ingen smerter.

Har du oplevet noget lignende, så tip BT på 1929@bt.dk

Hun bliver sendt hjem med toget, selvom Molly og familien angiveligt protesterer over for lægerne. Teenageren har nemlig stadig ondt og vil have morfin, men bliver nægtet det af lægerne.

Her ses Molly Burman, der kun blev 16 år gammel.
Her ses Molly Burman, der kun blev 16 år gammel.
Vis mere

Mandag morgen bliver hun kørt til skole af sin mor. Hun har stadig så voldsomme smerter, at moren, Anette, kører ind på en tankstation på vejen for at købe smertestillende medicin. Men det er langtfra nok. Da de kommer til skolens parkeringsplads stiger Molly Burman ud af bilen og falder om.

»Molly dør der på parkeringspladsen,« siger moren Anette til den svenske avis.

Der kommer en ambulance 10 minutter senere, og Molly ender med at blive fløjet til hospitalet i helikopter. Men der er ikke noget at stille op.

Hospital ændrede forklaring
Grunden til det tragiske dødsfald er, at pladen, der skulle redde Mollys liv, har skåret to huller i hjertet. Og hjertesækken er fyldt op med blod, da hun dør. Familien til Molly Burman holder et møde med hospitalet efterfølgende. Ifølge familien angrede lægen og sagde, at han skulle have lyttet til familien og Molly.

»Han sagde flere gange 'ansvaret er mit'. Det var vigtigt for os, for det var en form for oprejsning for Molly,« siger moren.

Derfor blev familien også chokeret, da de læste den officielle rapport, der blev brugt 14 måneder på at udarbejde. Her afviser man den påstand - samt alle påstande om, at Molly havde det skidt, da hun blev sendt hjem. Konklusionen lyder, at der ikke kan rettes kritik mod hospitalet. Det kan Burman-familien slet ikke forstå. Derfor har de valgt at gå til de svenske medier for at dele historien. Her bliver de spurgt om, hvorfor det er så vigtigt for dem at dele den tragiske historie. Anette Burman fortæller til Aftonbladet, at de føler, at hospitalet har givet dem skylden for deres datters dødsfald. Da det i rapporten lyder, at hospitalet i samråd med familien blev enige om at udskrive datteren - hvilket slet ikke passer, hvis man skal tro familiens eget udsagn.

Derudover kritiserer familien, at hospitalet ikke gjorde mere for at undersøge deres datters voldsomme smerter, men i stedet bare vurderede, at der var tale om muskelsmerter. De mener, at man kunne have forsøgt at undersøge Molly ved at lave en ultralydsskanning gennem spiserøret. Det kunne måske have vist mere.

Aftonbladet har på familens vegne stillet en række fejl op, der bliver brugt i argumentationen for, at der ikke kan rettes kritik i sagen, men dem ønskede sygehuset ikke at kommentere.