Oskar Gröning holdt som ung SSer styr på de penge, som blev konfiskeret hos fangerne i kz-lejren Auschwitz, inden de blev sendt i gaskammer.

Nu står han tiltalt ved retten i den nordtyske by Lüneburg for medvirken til mindst 300.000 menneskers død.

Oskar Gröning er i dag 93 år. Da han i 1942 ankom til konzentrations- og dødslejren Auschwitz-Birkenau var han 21  år og medlem af de tyske nazisters elitestyrke, SS.

Oskar Grönings opgave i dødslejren var at bogføre de beløb, der blev konfiskeret fra fangerne, når de ankom, stuvet sammen som kvæg i godsvogne. Pengene blev sendt direkte til SS-hovedkvarteret i Berlin.

Ligeledes skulle han ifølge anklagerne også have været ansvarlig for få fangernes bagage, herunder at få den gemt af vejen inden et nyt hold ankom til lejren, så de nyankomne ikke begyndte at ane uråd om deres skæbne.

Han har tidligere beskrevet sin rolle i dødslejren som »et lille tandhjul i det store spil«, men modsat andre har han tidligere erkendt, at myrderierne fandt sted. Indrømmelsen kom som reaktion på udtalelser fra Holocaust-benægtere.

»Jeg så gaskamrene. Jeg så krematorierne. Jeg stod på rampen, når sorteringen til gaskamrene fandt sted,« fortalte han i 2005 til BBC.

Han fortalte også, at han havde overværet, hvordan en SS-soldat havde dræbt et spædbarn, og at behandlingen af fanger havde »forfærdet« ham.

Oskar Gröning tog med egne ord ikke selv del i myrderierne. Han hævder, at det at være »et lille hjul« ikke er ensbetydende med at være medskyldig. Og de, der har talt med ham, beskriver, hvordan Oskar Gröning afviser at påtage sig fuld skyld. Han henviser til, at han blot handlede efter ordrer.

En af dem er historikeren Laurance Rees, som til BBC giver følgende karakteristik:

»Han udførte ikke kun sit arbejde i Auschwitz, fordi han fik ordre til det, men fordi han mente, at udryddelsesprogrammerne var rigtige.«

Den unge SS-soldat kom fra en familie, hvor faderen var en glødende nationalist, der tilsluttede sig en militant gruppe kaldet Stahlhelm. Faderen førte sin vrede over den tyske ydmygelse efter Første Verdenskrig videre til sin søn, der efter Hitlerjugend meldte sig til SS og i 1942 blev et hjul i den nazistiske udryddelsesmaskine.

»Vi var med vores verdenssyn overbeviste om, at vi var blevet forrådt, og at der var en stor sammensværgelser af jøder i gang mod os,« har han sagt til BBC.

Oskar Gröning, forlod lejren i 1944 og blev efter krigen arresteret og fængslet af briterne. Efter løsladelsen begyndte han et stille liv på Lünerburger Heide, hvor han aldrig omtalte sin fortid. Nu tvinges han til at stå ansigt til ansigt med den i det, der bliver et af de sidste retsopgør af sin art.

Det vurderes, at mere end en million mennesker blev myrdet i Auschwitz-Birkenau.