Den katolske kirkes leder pave Frans mener, at verden er i krig over kampen mod islamisk terrorisme. Men kan kampen mod IS overhovedet sammenlignes med en 3. verdenskrig?

»Vi må ikke være bange for at sige sandheden. Verden er i krig, fordi den har mistet freden,« sagde paven til nyhedsbureauet AFP onsdag.

Det skete efter, at der var endnu et IS-relateret angreb i Frankrig.

Tirsdag morgen trængte to terrorister ind i kirken i den lille landsby Saint-Etienne-du-Rouvray nær Rouen, hvor den 86-årige katolske præst Jacques Hamel var ved at holde morgenmesse for en lille gruppe mennesker. De to terrorister likviderede Jacques Hamel ved at skære halsen over på ham. Det fik pave Frans til at reagere med stærke udtalelser.

»Den hellige præst, som døde i det øjeblik, hvor han tjente kirken, er et af ofrene. Men der er mange ofre - kristne, uskyldige, børn,« sagde pave Frans.

»Når jeg taler om krig, taler jeg om krige om interesser, penge, ressourcer og ikke om religion. Alle religioner vil gerne have fred - det er de andre, der vil have krig,« sagde han onsdag.

Pave Frans er langt fra den første, som sammenligner krigen mod islamisk terrorisme med en 3. verdenskrig. Ifølge nyhedsmediet news.com.au sagde Iraks udenrigsminister Ibrahim al-Jaafari allerede sidste år, at krigen mod IS reelt set var 3. Verdenskrig.

Kort efter angrebet i Paris i november sidste år gik Jordans konge Abdullah II også ud og sagde, at vi står overfor en 3. verdenskrig mod menneskeheden.

Derfor stiller news.com.au spørgsmålet, er vi midt i en verdenskrig lige nu?

Nej. Langt fra, mener ekspert i internationale relationer og strategi ved Australian National University Michael McKinley ifølge news.com.au.

Den australske ekspert siger til news.com.au, at truslen fra IS er overdrevet i forhold til en verdenskrig.

»Folk tror, de er i krig, men hvis man ser på dødstallet i det meste af verden, er det forholdsvis centreret omkring Mellemøsten,« siger Michael McKinley til news.com.au.

Omkring 658 mennesker er døde som følge af 46 terrorangreb i Europa og USA siden 2015. Til sammenligning er der omkring 28.031 døde i 2063 terrorangreb i Mellemøsten, Afrika og Asien, skriver news.com.au.

»For selvom dødstallet i Vesten er højt, så er det ikke så højt, som i krigstid,« siger Michael McKinley ifølge news.com.au.

Den holdning deler ekspert i terrorisme og radikalisering Robert Imre fra Newcastle Universitet. Han mener ifølge news.com.au, at IS er en mindre aktør, og at de er på vej tilbage. For selvom de har formået at fange mediernes opmærksomhed ved at gå til ekstremerne af brutalitet, er de ikke en eksistentiel trussel, da de ikke tilbyder et verdenssyn, som mange folk vil følge, vurderer Robert Imre.

»Selv steder som Frankrig, der har været særligt udsat, er mængden af vold stadig lav i sammenligning med andre steder i verden, inklusiv den udviklede del af verden,« siger Robert Imre til news.com.au.

Derfor mener Robert Imre også, at pave Frans' udtalelse rammer helt ved siden af, når han påstår, at vi står midt i en verdenskrig.