Den seneste udgave af Charlie Hebdo, hvor profeten Muhammed portrætteres på forsiden, har affødt massive protester i flere muslimske lande. Samtidig erklærer knap halvdelen af franskmændene sig uenige i bladets disposition.

FRANKRIG: De voldsomme protester mod den seneste forside på Charlie Hebdos satiremagasin fortsætter med at sprede sig. I det vestafrikanske land Niger, en tidligere fransk koloni, meldes fem omkommet, efter muslimske demonstranter lørdag har sat ild til kirker og barer i landets hovedstad Niamey, skriver Reuters.

Dermed er det samlede dødstal på 10, efter at fem mennesker blev dræbt i forbindelse med uroligheder i byen Zinder efter fredagsbønnen.

I alt er der blevet sat ild til 23 kirker, mens en politistation ligeledes er blevet raseret af vrede demonstranter.

I Pakistan meldes tre demonstranter såret efter sammenstød med politiet udenfor det franske konsulat i Karachi. Søndag var der store protester i flere af de større byer i Pakistan, og ifølge flere medier skulle demonstranterne have brændt franske flag af i protest mod den seneste forside. I flere af byerne skulle demonstranterne have udtrykt sympati med de to Kouachi-brødre, der stod bag angrebet på satiremagasinet.

Det er en grædende profet, der holder et skilt, hvorpå der står: »Jeg er Charlie« under overskriften »Alt er tilgivet«, der optræder på den seneste forside på Charlie Hebdos magasin.

Udgaven, der er den første siden angrebet mod Charlie Hebdo onsdag 7. januar, er blevet trykt i et historisk stort oplag på syv millioner, og meningerne er delte i spørgsmålet om, hvorvidt magasinet gik for vidt med at afbillede profeten på forsiden. Ikke mindst i hjemlandet Frankrig, hvor en ny meningsmåling - publiceret i avisen Le Journal du Dimanche, viser, at 42 procent af franskmændene er af den overbevisning, at man ikke skal publicere tegninger eller billeder, der kan krænke muslimer. 57 procent står til gengæld fast på, at man ikke skal lade hensynet til et religiøst mindretal indskrænke ytringsfriheden.

Den saudiarabiske bevægelse Organisation of Islamic Cooperation (OIC) vil sagsøge Charlie Hebdo og nærgransker i øjeblikket europæisk og fransk lovgivning for at se, om der er paragraffer, der kan tillade organisationen at føre en sag mod magasinet.

»Ytringsfrihed må ikke blive til hadefuld tale og fornærme andre. Ingen normal person, lige meget hvilken doktrin, religion eller tro han følger, vil acceptere at se sine overbevisninger latterliggjorte,« siger Iyad Madani, leder af OIC og tidligere kulturminister i Saudi-Arabien til britiske The Independent.

Mere overraskende var det, da Pave Frans tidligere på ugen adresserede den seneste forside fra Charlie Hebdo.

»Hvis nogen bruger et bandeord om min mor, kan han forvente et slag,« jokede han indledningsvist ombord på et fly på vej til Filippinerne, inden han understregede, at ytringsfriheden har sine rammer.

»Man skal ikke provokere, man skal ikke fornærme andre menneskers tro, man skal ikke lave grin med tro. Der er en grænse. Alle religioner har deres værdighed. Der er grænser for ytringsfriheden,« bebudede paven, hvilket omgående medførte massiv kritik fra medier og debattører.

Tegneren bag forsiden, Renald Luzier, har selv fortalt, at han opfatter sin tegning som forsonende.

»Vores Muhammed er en god mand, der græder over ugerningerne begået i hans navn. Vores Muhammed er uendelig langt mere sympatisk end deres – de humorforladte røvhuller, som terroristerne er.«