Indrejseforbud for muslimer, nedlæggelse af ObamaCare, Mexico-mur og manglende håndtryk. Donald Trumps start som præsident har i den grad været hektisk. I et interview med BT debat giver redaktør hos Kongressen.com, Anders Agner Pedersen, sin analyse på, hvordan USAs præsident, Donald Trump, har klaret sine første 100 dage i det Hvide Hus.

På lørdag har Donald Trump siddet som præsident i 100 dage, men har stadig store problemer med at få indført sin politik. Hvad er problemet?

Det har været tumultarisk, utraditionelt og uden resultater. Der har været dagligt kaos med alt fra indrejsedekretet, der blev bremset af domstolen, nedlægningen af ObamaCare, der faldt til jorden, og det har været meget usædvanligt i forhold til tidligere præsidenter. Det har også været præget af, at Trump måtte sande, at hans helt store styrke var, at han under valgkampen kunne sige, at han var outsider og ’anti-politiker’. Men nu er han blevet en del af systemet, og nu kommer det til udtryk, at han ingen politisk erfaring har.

Har han på noget punkt overrasket positivt?

Det eneste, han har fået igennem, er højsteretsdommeren. Men det er også vigtigt, da han vil sidde der i mange år - også efter Trump stopper.

Er befolkningen stadig splittet?

Demokraterne vil stadig ikke røre ham. Men mere bekymrede, så begynder republikanerne at vende ham ryggen. Tilfredshedsmålingerne er faldende.

Trump har besøgt 0 lande i sine første 100 dage - Obama besøgte ni?

Det er et udtryk for, at han lever efter sin vision, ’America first’. Det vigtigste er, at få USA på ret køl, før Europa eller Asien. Men en anden del af det er, at de andre statsledere er påpasselige med at invitere ham. Lederne skal balancere mellem at have et godt samarbejde med deres samarbejdspartner, USA, og tage lidt afstand og sige, at de ikke er 100 procent enige med Trump. Det er meget usædvanligt, at det kan være negativt at møde og invitere USAs præsident til sit land. Vi så fx. Theresa May blive kritiseret for bare at have mødtes med ham.