Flere saudiarabiske Twitter-brugere er gået amok over et billede af en ung kvinde. Årsagen er hendes påklædning eller mangel på samme, da hun ikke bærer en traditionel muslimsk klædedragt. Det har nu ført til adskillige dødstrusler imod hendes person.

Det skriver International Business Times.

»Dræb hende og kast hendes lig for hundende.« »Vi vil se blod.«

Det er blot nogle af de reaktioner som et billede, taget i Saudi Arabiens hovestad Riyadh, har affødt på det sociale medie Twitter. Billedet har skabt alvorlig røre i det mellemøstlige land, der er kendt for et stærkt konservativt kvindesyn.

Ifølge International Business Times, hedder den nu forhadte kvinde på billedet Malak Al Shehri, hvis påklædning i form af en mørk frakke, spraglet kjole og lyse støvler har vakt stærke følelser. Det er sket, efter kvinden selv har lagt billedet på Twitter. Det amerikanske medie skriver, hvordan Malak Al Shehri forinden billedet blev taget, havde meddelt sine følgere, at hun var på vej ud for at spise morgenmad, uden at være iklædt en muslimsk klædedragt i form af eksempelvis en hijab eller abaya. Da hendes følgere bad hende uploade et billede, efterlevede hun kravet. Hendes Twitter-profil er efterfølgende blevet slettet i kølvandet på de mange trusler. Hendes billedet er dog alligevel blevet delt af mange, der har støttet hendes kamp for frihed.

En af dem, der har delt det omdiskuterede billede, har International Business Times været i kontakt med. Hun ønsker ikke at stå frem med navn af hensynet til sin egen sikkerhed. Men ifølge det amerikanske medie er der tale om en 21-årig kvindelig studerende fra den saudiarabiske by Damman.

»Rigtig mange har re-tweetet hendes billede, og derfor nåede det også ud til ekstremister. Det betød, at hun fik trusler. Så slettede hun sine tweets, men truslerne stoppede ikke, så hun slettede sin Twitter-konto istedet,« fortæller den 21-årige kvinde til International Business Times.

Den olierige ørkenstat bliver ofte kritiseret for at krænke menneskerettighederne og for at undertrykke kvinder. Eksempelvis er landet kendt for, at kvinder ikke har lov til at køre i bil. Men også deres beklædning spiller altså en vigtig rolle i samfundet, forklarer den anonyme 21-årige, der ikke selv er troende muslim.

»Jeg er ateist, men jeg bærer stadig for det meste hijab, fordi det ifølge normerne er utilgiveligt at tage den af. Mange af mine venner, som også er ateister, er nødt til også at dække deres ansigter til, fordi deres familier er mere konservative end min egen. Men det er ikke kun ateister men også muslimske kvinder, som ønsker at kunne smide dem,« fortæller hun.

Tidligere i år var Udenrigsminister Kristian Jensen sammen med medlemmer af det danske kongehus i Saudi Arabien for at styrke de danske handelsforbindelser med landet.

»Det er klart, at der ser vi ikke ens på alle ting. Der er meget forskellige syn på menneskerettigheder i vores lande, men vi havde en god dialog og en meget åben udveksling af synspunkter,« sagde Kristian Jensen i den forbindelse til Ritzau.