Ekstremt kraftigt jordskælv ud for Sumatra udløser tsunamivarsel for Indiske Ocean.

Det kraftigste jordskælv på jordkloden siden det voldsomme tsunamiudløsende skælv ud for Japan 11. marts i fjor har onsdag formiddag dansk tid udløst tsunamivarsling for hele Det Indiske Ocean.

Skælvet blev udløst kl. 10.38 dansk tid i Det Indiske Ocean godt 400 km fra nordvestkysten af den indonesiske ø Sumatra og blev indledningsvist beregnet til at have en styrke på 8,9. Siden har det amerikanske geologiske institut USGS dog nedjusteret det til 8,7.

Uanset hvad er der tale om en ekstremt kraftig rystelse.

De udløste kræfter kan meget vel have løftet havbunden med adskillige meter over et mange tusind kvadratkilometer stort område, hvilket kan genere en tsunami, der kan udgøre en reel fare for alle nærliggende kyster, herunder Sumatras vestkyst, det sydlige Sri Lanka og dele af Thailand og Myanmar.

 Skælvet havde ifølge de foreløbige beregninger sit såkaldte hypocenter i en dybde af 33 km, og det blev udløst i den samme subduktions eller jordskælvszone som det katastrofale tsunamiudløsende skælv, der udløste tragedier og over 230.000 omkomne i julen 2004.

Blot blev formiddagens skælv udløst få hundrede kilometer længere mod syd, hvilket formentlig betyder, at det sydlige Thailand med dets mange turistbesøgte strande i nogen grad vil ligge i ly af Sumatra.

Siden det såkaldte Banda Aceh-skælv i 2004 er der i FN-regi etableret et tsunamivarslingscenter for Det Indiske Ocean, hvorfor man må formode, at sirener og lignende i øjeblikket får lokale til at søge væk fra potentielt truede kystområder.

På årsplan udløses på verdensplan i gennemsnit cirka ét jordskælv af en styrke på over 8,0. I de senere år har der imidlertid været en ophobning af meget kraftige jordskælv. Det kan skyldes tilfældigheder, men det kan også skyldes, at meget voldsomme underjordiske rystelser udløser kædereaktioner.

BNB