New Zealands udenrigsminister opfordrer de permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd til at slække på deres ret til at nedlægge veto mod resolutioner.

USA: Da FN blev stiftet efter Anden Verdenskrig, fik krigens sejrherrer - USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Sovjetunionen (nu Rusland) - permanent plads og vetoret over beslutninger i organisationens øverste organ, Sikkerhedsrådet.

Sådan har det været lige siden, men Rusland og Kinas gentagne vetoer mod indgreb i borgerkrigen i Syrien har ført til kritik af landenes særstatus. Og nu er tiden inde til et opgør med vetoretten, erklærede New Zealands udenrigsminister, Murray McCully, da han lørdag talte ved FNs Generalforsamling i New York.

- Hvis 25.000 dødsfald, utallige tusind sårede og endnu flere tusind fordrevne og hjemløse ikke er nok til at få Sikkerhedsrådet til at handle, hvad kræver det så? spurgte udenrigsministeren fra talerstolen ved den 67. Generalforsamling.

Rusland, der er en nær allieret af Syriens forhadte regime, har sammen med Kina nedlagt veto mod både en fordømmelse af præsident Assads fremfærd mod oprørerne og mod et forslag om at indføre sanktioner, hvis styret ikke overholder den FN-støttede fredsplan.

Ifølge Murray McNully er Sikkerhedsrådet i akut risiko for at »miste sin troværdighed over for fornuftige og retfærdighedssøgende mennesker gennem sin manglende evne til at handle«.

- Der er nu overbevisende årsager til at bede de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet om at acceptere begrænsninger i vetoretten, sagde den newzealandske udenrigsminister, som opfordrer de fem lande til kun at bruge vetoretten, når deres egne nationale interesser er på spil.

- Min udfordring til dem i dag er at overveje en proces, hvorved de kollektivt og frivilligt accepterer at begrænse deres brug af vetoretten til de spørgsmål, der klart og direkte påvirker deres vitale nationale interesser, og at de frivilligt accepterer ikke at bruge deres veto i situationer, hvor masseovergreb finder sted.

Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer, hvoraf de 10 pladser går på skift blandt FNs øvrige medlemslande. Kun Rusland, Kina, USA, Frankrig og Storbritannien har vetoret.