Vi hygger os i Danmark.

Sådan har det været længe, og det har flere udenlandske medier bemærket i de seneste år. Især britiske medier har beskrevet fænomenet hygge, der er et dansk og norsk ord, der som bekendt dækker over en helt særlig stemning.

Men den køber klummeskribenten Johnny Oleksinski fra mediet New York Post slet ikke. I hvert fald ikke, når det gælder om at gennemføre hygge i millionbyen New York.

I overskriften i sin klumme betegner han hygge som ’BS’ – en forkortelse for ordet ’bullshit’, der kan oversættes til ’en værre omgang lort’ eller mere direkte til ’tyrelort’.

I klummen lyder det, at hygge fra Danmark er nået hele vejen til USA, og at hygge er en nordisk filosofi, der hævder at være vejen til et godt liv.

Men, skriver Johnny Oleksinski, det er noget nær umuligt at indføre hygge på daglig basis i New York. Det skyldes flere omstændigheder, ifølge skribenten.

Som eksempel peger han på, at det slet ikke er hyggeligt at tage toget til Penn Station. Den centrale plads Times Square i New York er heller ikke hyggelig. Og et enkelt stearinlys i den velassorterede Delphinium Home koster op til 42 dollars (svarede til omkring 300 danske kroner), skriver Johnny Oleksinski, der fremfører flere andre eksempler på, hvorfor det vanskeligt lader sig gøre at gennemføre hygge i USA.

’Benægt det bare, hardcore Nordiske tossehoveder, men New York City er ikke hygge. Og det er derfor vi elsker den (byen New York, red.)’, skriver Johnny Oleksinski afslutningsvis i sin klumme på New York Post, der er blandt de største og ældste medier i USA.

Hvorvidt det på daglig basis skulle være muligt at hygge sig godt og grundigt i millionbyen New York, findes der angiveligt ingen videnskabelige undersøgelser på.



Men hvis det er umuligt at hygge sig i den amerikanske storby, kan de tilsyneladende godt finde ud af det i Storbritannien.

I England er hygge flere gange blevet omtalte i rosende vendinger af flere medier såvel som forfattere.

I august i fjor hyldede det store britiske medie The Guardian den danske hygge i forsøget på at finde ud af, hvorfor Danmark flere i år træk er havnet øverst på FN’s liste over verdens lykkeligste folk.

Og ’The Danish Concept Of ’Hygge’ er tilmed overskriften på et kursus på et universitet i England, skrev BBC i 2015.

Men selv i Storbritannien kan man tilsyneladende få nok af hygge. Således kastede den engelske klummeskribent Rebecca Reid i november sidste år sig ud i en stor omgang hygge. I den avisen metro skrev hun:

’Hygge er den danske måde at slappe af og have det rart på. Det handler om at finde sig til rette indendørs, pakke sig ind i noget varmt og nyde at se tv, spise mad og være sammen med venner.'


Men samtidig lød det fra den 25-årige Rebecca Reid, at hygge også er en såkaldt mørk side af det at leve dansk.

Det ødelagde nemlig hendes sexliv med kæresten, at hun pludselig skulle hygge sig systematisk og intensivt.

Men måske er hygge, uanset hvad man mener om fænomenet i udlandet, ikke noget man skal forsøge. Det er måske noget, der blot opstår.

Til BT har Anders Fogh Jensen, der er filosof og ekstern lektor ved flere universiteter i Danmark, tidligere fortalt:

»Hygge er noget, der hænder. Derfor kan man som sådan ikke arrangere hygge. Man kan godt skabe nogle gode forudsætninger ved at arrangere et rum på en særlig vis eller tilbringe tid med folk, man holder af, men det behøver ikke at betyde, at det bliver hyggeligt. Hvis man anstrenger sig for meget, så bliver det påtaget.«