EU's forhandlere i Bonn siger, at det vil være realistisk med en ny klimaaftale i 2014 eller 2015.

Stærkere økonomisk vækst, ny forskning og tiltagende bekymring for klimaændringer.

Det kan bringe de fastlåste klimaforhandlinger ind i en ny dynamisk fase, mener en række eksperter, som nyhedsbureauet Reuters har talt med i forbindelse med et igangværende klimamøde i Bonn. Mødet slutter fredag.

Ved forhandlingerne i den tyske by forsøger repræsentanter fra hele verden at bringe forhandlingerne ud af et dødvande. Der er dog indtil videre ikke tegn på noget gennembrud.

- Vi er ikke på rette spor. I øjeblikket befinder vi os langt fra en situation, hvor vi kan bremse den globale opvarmning på en omkostningseffektiv måde, siger Rajendra Pachauri, som leder FN's klimapanel.

Selv i EU, som i mange år har været en af de ivrigste fortalere for indgreb mod klimaændringerne, formodes der nu at gå flere år, før en ny international aftale om drivhusgasser kommer på plads.

I 2014 eller 2015 vil det være realistisk at håbe på en aftale, vurderer EU's forhandlere i Bonn.

Lederen af klimapanelet siger, at han har indtryk af, at mange mennesker, også i USA, gradvist bliver mere bekymret over klimaændringerne - ikke mindst i forbindelse med ekstreme vejrforhold.

Den forrige rapport fra FN's klimapanel i 2007 bidrog til at bringe menneskeskabte klimaændringer langt højere op på den politiske dagsorden verden over.

Elliot Diringer fra den amerikanske tænketank Pew Center om Global Climate Change tror, at den næste hovedrapport, som skal være færdig i 2014, kan få en lignende effekt.

- Mange har fokus på den næste rapport. Derudover har vi brug for en bedring af den globale økonomi, siger Diringer.

/ritzau/NTB