I dag er det 1. april. Traditionen tro betyder det aprilsnar-jokes, spas og løjer.

Og diverse aviser plejer at være i førersædet, når det kommer til at bringe historier, der driver gæk med læseren.

Men i år er det ikke tilfældet for en lang række svenske og norske medier. Årsagen er ifølge AFP, at medierne er bange for at sprede såkaldte ’falske nyheder’. Ifølge AFP skal boykottet af aprilsnaren ses som en direkte reference til USA's præsident, Donald Trump. Han har tidligere beskyldt medier verden over for at sprede falske nyheder. Det hele startede, da han i januar beskyldte CNN for at sprede falske nyheder om ham.

Til AFP siger chefredaktøren Magnus Karlsson fra det svenske medie Smålandsposten, at avisen ikke vil udgive en eneste aprilsnar 1. april. De ønsker nemlig ikke at sprede falske nyheder, der kan risikere at gå viralt.

»Vi arbejder kun med rigtige nyheder. Det gør vi også kun den 1. april,« siger han.

Også de svenske aviser Dalarnas Tidningar, Hallpressen og Vasterbottens-Kururren afstår fra at udgive aprilsnar-jokes.

»Historisk set har vi haft gode aprilsnar-vittigheder. Men på grund af debatter om mediernes troværdighed og beskyldninger om falske nyheder, så ønsker vi ikke at gøre det i år,« siger Ingvar Naslund, redaktør på Vasterbottens-Kuriren.

Jonkopings-Postens chefredaktør. Erik Berger, fortæller ifølge AFP, at han i lørdagens avis vil fortælle, hvorfor de ikke vil udgive aprilsnar.

Et smut over grænsen til de norske medier. Her fortæller nogle af Norges største medievirksomheder NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet, at de heller ikke har tænkt sig at deltage i den gamle tradition.

NRK skriver også, ifølge AFP, at flere norske lokalmedier følger i de fodspor.

»Falske nyheder spreder sig, og det ville være en fejl af os, at udgive aprilsnar-jokes,« sagde Oyulf Hjertens, der er redaktør på lokalavisen Bergens Tidende.

Men også i Danmark har nogle medier valgt ikke at følge 1. april tradionen. Således skriver TV 2, at de ikke har i sinde, at ’drive gæk’ i lørdagens anledning.