Brexit kan halvere den danske fødevareeksport til Storbritannien, men andre lande er klar til at spise gris.

Der kommer mindre dansk ost og bacon på de britiske tallerkner efter Brexit. En ny analyse fra Københavns Universitet viser nemlig, at Brexit får store konsekvenser for den danske fødevareeksport til Storbritannien.

Analysen kommer ikke bag på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der siden Brexit-afstemningen har vidst, at det ville få konsekvenser for den danske samhandel med Storbritannien.

»I regeringen ser vi nu fremad og arbejder i de kommende forhandlinger for at sikre en aftale, der giver størst mulig adgang til det britiske marked for danske virksomheder. En aftale, der samtidig bygger på en balance mellem rettigheder og forpligtelser,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Det står endnu ikke klart, om EU indgår en frihandelsaftale med Storbritannien, eller om samhandel mellem EU og Storbritannien fremover skal foregå under gældende WTO-principper.

Hvis der bliver en frihandelsaftale, forventes en nedgang i dansk eksport af fødevarer til Storbritannien på 48 pct., mens nedgangen i WTO-scenariet vil være på 79 pct.

Men analysen viser også gode muligheder for at Danmark kan genvinde en del af tabet via forøget eksport til tredjelande f.eks. Japan.

»Analysen viser, hvor vigtigt det er, at vi arbejder hårdt for at indgå og opretholde gode handelsrelationer med vores handelspartnere i både EU og tredjelande,«  siger Esben Lunde Larsen.

Den danske fødevareeksport til Storbritannien var ca. 12. mia. kroner i perioden 2011-2013. Det var især svinekød, mejeriprodukter og sammensatte fødevarer, der blev eksporteret.