I marts måned er isudbredelsen i Arktis på sit højeste, men nye tal fra NASA viser, at ismængden i år er rekordlav. Klimaforandringerne sker meget hurtigere, end vi havde regnet med, fortæller dansk forsker

Stigende temperaturer får isen på Arktis til at smelte i et foruroligende tempo, og isudbredelsen har nu nået et nyt lavpunkt.

Det viser nye tal fra NASA. Isen i Arktis topper i marts, inden den begynder at smelte igen, og i år er udbredelsen den laveste, man har målt, siden man begyndte at måle for omkring 40 år siden.

»Siden september har den ligget langt under det normale for årstiden. Der mangler omkring 1.000.000 kvadratkilometer is i forhold til gennemsnittet for de seneste 5 år. Det gennemsnit var i forvejen lavt. Bruger vi perioden fra 1978 til 2000 som udgangspunkt i stedet, så manglede der 2.000.000 kvadratkilometer,« fortæller isforsker ved DMI, Rasmus Tonboe.

Når isen forsvinder, bliver der afgivet varme fra havet til atmosfæren, og så accelerer de globale temperaturstigninger, og temperaturen stiger yderligere.

»Man må sige, at det går hurtigere, end man havde regnet med. De modeller, vi bruger til at fremskrive isen i fremtiden, havde ikke forudset, at det ville gå så stærkt,« fortæller Rasmus Tonboe.

Der understreger, at verden skal handle i løbet af de næste par år, hvis vi skal kunne påvirke udviklingen.

»Hvis vi skal bevare isen på Arktis om sommeren, så skal temperaturen ikke stige mere end halvanden grad, og det kræver en kraftig opbremsning af udledningen af CO2 indenfor et par år. Stiger temperaturen til over to grader, vil isen ikke overleve om sommeren, og det vil få temperaturen til at stige yderligere.«