35-årige Markus Persson er efter eget udsagn en overvægtig og nørdet spiludvikler. Nu er han blevet en af Skandinaviens rigeste mænd – takket være megahittet Minecraft.

Han ligner mere en hyggeonkel end en rigmand med sin hat og runde figur. Men allerede før Microsoft betalte 14 milliarder kroner for Markus Perssons firma Mojang, var den svenske computerspiludvikler milliardær.

Årsagen hedder Minecraft. Spillet, som Markus Persson - eller ’Notch’, som han ynder at kalde sig - skabte i 2009 uden overhovedet at ane, hvilken succes det skulle vise sig at blive. Mojang var fra begyndelsen slet ikke tænkt som et kommercielt foretagende, understreger han.

- Jeg ser mig ikke som spiludvikler. Jeg laver spil, fordi det er sjovt, skriver Markus Persson på sin private blog på notch.net.

Det viste sig hurtigt, at flere end den 35-årige spiludvikler fra Stockholm hygger sig med Minecraft. Mange flere. I dag bruger over 100 millioner børn i alle aldre timer og atter timer på at udforske spillets forunderlige univers af små, firkantede blokke, man kan skabe alt mellem himmel og jord med. I 2013 omsatte Minecraft for over to milliarder svenske kroner.

Ifølge Dagens Industri har Markus Persson scoret omkring 2,5 milliarder svenske kroner på Minecraft - før salget til Microsoft, vel at mærke. Persson ejer 71 procent af Mojang og scorer derfor omkring 10 Microsoft-milliarder. Det gør ham med et snuptag til en af de rigeste skandinaver.

Medlem af Piratpartiet

Han er ellers alt andet end prototypen på en mangemilliardær. Hverken hvad alder eller interesser angår. Markus Persson er medlem af det svenske Piratpartiet og laver elektronisk musik under navnet Markus Alexei. Han er også medlem af Mensa.

- Jeg er ikke entreprenør. Jeg er ikke administrerende direktør. Jeg er en nørdet computerprogrammør, som kan lide at udtrykke mine meninger på Twitter, skriver han på bloggen.

Det er ved flere lejligheder gået ud over de store, kommercielle producenter af computerspil som Electronic Arts - og pudsigt nok også software-giganten Microsoft, som han netop har solgt sit livsværk til.

Kort efter salget til den amerikanske gigant offentliggjorde ’Notch’ på sin blog, at han i forbindelse med salget trækker stikket og vender tilbage til sine rødder.

Udviklede spil som otte-årig

- Lige så snart denne handel er afsluttet, vil jeg forlade Mojang for igen at lave Ludum Dares (en konkurrence for små spiludviklere, red.) og små interneteksperimenter. Hvis jeg ved et tilfælde kommer til at lave noget, som ser ud til at blive så stort igen, vil jeg sandsynligvis droppe det med det samme, skriver Markus Persson.

Han voksede op i Stockholm med sin svenske far og finske mor. Allerede som syv-årig begyndte han at programmere på faderens Commodore 128, og som otteårig udviklede han sit første eventyrspil.

Da Markus Persson var 12 år, blev hans forældre skilt. Indtil han etablerede Mojang i 2009, arbejdede ’Notch’ som spiludvikler hos svenske King, der står bag det umådeligt populære spil Candy Crush Saga.

I maj 2009 udkom den første, ufærdige version af Minecraft. Først i november 2011 kom den færdige udgave af spillet på gaden. Det har siden solgt 54 millioner eksemplarer.

17 millioner i bonus

De mange svenske kroner, som strømmede ind på kontoen, fik ’Notch’ til at forsøde både sin og Mojangs medarbejderes tilværelse. I 2013 gav han firmaets 35 ansatte over 17 millioner kroner i bonus, og siden er de alle sammen blevet inviteret på luksusweekend til Monte Carlo. Til sig selv købte Persson i juni en af Stockholms dyreste lejligheder.

Han har også givet store bidrag til borgerrettighedsorganisationen Electronic Frontier Foundation, som blandt andet kæmper for at beskytte privatpersoner mod virksomheders og statens overvågning i cyberspace.

Nej, Markus Persson er ikke, som milliardærer er flest.

Fakta om Minecraft

Minecraft blev skabt af Markus Persson. Hans firma Mojang begyndte at sælge spillet til PC i maj 2009.

Det er et 3D-computerspil, som foregår i universer af små, firkantede blokke, som spilleren kan ødelægge eller flytte rundt med. Minecraft indeholder tre forskellige modes: Survival-mode, hvor spilleren skal indsamle og handle sig til føde og ressourcer for at overleve og kæmpe mod zombier og andre fjendtlige skabninger. Creative mode, hvor kun fantasien sætter grænser for, hvad spilleren kan bygge med de firkantede blokke, og endelig Adventure mode, hvor spilleren kan skabe hele verdener, som også andre spillere efterfølgende kan kaste sig over. Der er også mulighed for at spille sammen med andre i Muliplayer.

Mere end 54 millioner har købt Minecraft. Spillet har over 100 millioner brugere verden over.

Minecraft findes nu til både PC, Playstation, XBox, tablets og smartphones, hvor den er en af de bedst sælgende apps overhovedet.

Microsoft lover, at de ikke vil ændre i det populære spil efter opkøbet af Mojang.