Udland

Kina har fået ny leder

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Xi Jinping er blevet udnævnt til det kinesiske kommunistpartis nye generalsekretær. I 2013 ventes han at blive præsident i det enorme land. Foto: MARK RALSTON

Det kinesiske kommunistparti har tidligt torsdag morgen dansk tid udnævnt Xi Jinping til ny generalsekretær for de næste fem år.

Med udnævnelsen får den 59-årige afgørende indflydelse på verdens andenstørste økonomi, og til marts ventes han at afløse den nuværende præsident Hu Jintao på præsidentposten.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at netop Xi er blevet udpeget til ny leder ved det kommunistiske partis 18. kongres i hovedstaden Beijing. Han er blevet kørt i stilling til posten, som den almindelige kineser ikke har nogen indflydelse på, da Kina ikke vælger deres leder på demokratisk vis.

Efter sin udnævnelse lovede Xi ifølge Reuters at fortsætte med at reformere landet og åbne det op ud ad til. Samtidig indrømmede han, at partiet står over for en række centrale udfordringer - det har ikke nok føling med almindelige menneskers hverdag, lød det blandt andet.

Samtidig med udnævnelsen af Xi har de delegerede ved partikongressen udpeget syv personer til Den Stående Komité i Politbureauet. Det er det mest magtfulde politiske organ i Kina, og som ventet er andelen af medlemmer blevet skåret ned fra ni til syv. Det skal gøre det nemmere at finde fælles fodslag i en tid, hvor medlemmerne af Den Stående Komité skal håndtere alvorlige problemer om alt fra social uro internt i landet til Kinas rolle i den globale økonomi.

I de seneste 10 år har den nuværende præsident Hu Jintao, som i juni gæstede Danmark, stået i spidsen for Kina.

BLÅ BOG Kinas nye leder: Xi Jinping

Xi Jinping er født 1. juni 1953 i Beijing i Kina, kun tre år efter, at Kommunistpartiet besejrede Nationalisterne og etablerede Folkerepublikken Kina.

Den udnævnte partisekretær og kommende præsident er søn af en tidligere vicepremierminister og medlem af politbureauet, Xi Zhongxun.

Xi Jinpings opvækst begyndte i Beijings politiske centrum bag murene i Zhongnanhai-paladset tæt ved Den Himmelske Freds Plads og fortsatte efterfølgende som arbejder sammen med bønderne i en fattig landkommune som tvungen genopdragelse under Kulturrevolutionen.

- Da jeg ankom til Den Gule Jord som 15-årig, var jeg nervøs og forvirret. Da jeg forlod Den Gule Jord som 22-årig, var mit mål i tilværelsen fast, og jeg var fyldt med selvtillid, udtalte han i 1998.

Efter de turbulente år efter Kulturrevolutionen begyndte karrieren. En stilling som personlig sekretær for den daværende forsvarsminister lagde fundamentet for Xis netværk blandt ledelsen i Folkets Befrielseshær.

Siden 15. marts 2008 har han været Folkerepublikken Kinas vicepræsident, og er et ledende medlem i både Kinas kommunistiske parti og landets centrale militærkommission.

Privat er Xi Jinping gift med folkesangerinden Peng Liyuan. Sammen har de datteren Xi Mingzi, der studerer på Harvard.

Xi Jinpings politiske visioner står stadig uklare, men han beskrives som mere karismatisk end sin forgænger. I 2009 kommenterede han kritik af Kina således:

- Nogle udlændinge med fulde maver har ikke bedre at give sig til end at pege fingre ad os, lød det.

Xi Jinping blev udnævnt til Kinas nye leder, da han blev udpeget til partisekretær torsdag 15. november 2012.

Relaterede

Det læser andre