Kim Jong-uns magtfulde onkel er blevet henrettet

Onklen til den nordkoreanske diktator er blevet henrettet, rapporterer nordkoreansk medie. Der er ingen grund til at tvivle på forlydenderne, vurderer Det Hvide Hus.

NORDKOREA: Kim Jong-uns onkel, der anklaget for korruption, ydmyget og udstødt af alle blev fjernet fra sine hverv tidligere på ugen, er blevet henrettet. Det rapporterer det statslige nyhedsbureau KCNA ifølge Reuters.

Jang Song-Thaek blev inden det ultimative fald fra tinderne betragtet som Nordkoreas næstmest mægtige mand, kun overgået af sin nevø, landets øverste leder, Kim Jong-un.

Onklen er ifølge KCNA blevet henrettet torsdag kort tid efter en militærretssag, hvor han blev fundet skyldig i forræderi.

Ifølge talsperson for Det Hvide Hus’ Nationale Sikkerhedsråd Patrick Ventrell er der ingen grund til at betvivle rapporterne om henrettelsen. Den er, hvis den kan bekræftes officielt, endnu et eksempel på »det nordkoreanske regimes ekstreme brutalitet,« siger han og tilføjer, at USA følger udviklinger i diktaturstaten nøje og blandt andet konsulterer allierede i regionen.

Billeder offentliggjort mandag på nordkoreansk TV viste Jang Song-Thaek blive arresteret under et møde i det såkaldte politbureau og slæbt væk i et solidt greb af to uniformerede officerer.

Han er af KCNA blevet udråbt som »forræder« og som en »korrupt narkopåvirket skørtejager optaget af at opbygge sin egen fraktion i det regerende parti«.

Den detroniserede onkel var anklaget for at have profiteret på Nordkoreas statslige produktion af jern, kunstgødning og syntetiske fibre og for at omsætte pengene til udenlandsk valuta.

Jang Song-Thaek var før sin anholdelse viceformand for Nordkoreas øverste militære organ samt medlemskabet af det herskende arbejderparti.

To af hans nærmeste rådgivere blev henrettet i fuld offentlighed i november.