Inden for få måneder kan en stribe banker være på vej til at forlade Storbritannien. Det kan få store konsekvenser for briterne, det siger en ledende chef i den britiske bankorganisation British Bankers' Association.

Det er ikke mange måneder siden, store dele af Europa fik sig et gedigent chok, da de britiske vælgere fravalgte EU i det såkaldte Brexit.

Siden har den britiske økonomi sammen med det britiske pund været på lidt af en rutsjetur. Men det økonomiske hammerslag mod briterne kan for alvor blive en realitet inden for få måneder, hvor adskillige store banker kan være på vej ud af England.

Det skriver direktøren for den britiske bankorganisation British Bankers' Association, Anthony Browne, der står bag store, internationale banker i Storbritannien, i en kommentar i The Observer.

'Deres hænder skælver over flytte-knappen. Mange mindre banker planlægger at begynde deres flytning før jul; større banker forventes at begynde i det første kvartal af næste år,« skriver Anthony Browne om bankernes flugt ud af England.

'Hård Brexit'

Årsagen til de mange bankers flugt er ganske enkelt Brexit. Men mere specifikt skal det ses som en konsekvens af, at der for tiden tales om en såkaldt 'hård Brexit', hvor briterne ikke kun forlader EU, men også smækker med døren - i bogstavelig forstand - på den måde, at de vil lukke for den fri arbejdskrafts' bevægelse mellem EU-lande og Storbritannien, når de forlader EU.

Samtidig kan der ved et 'hårdt Brexit' blive tale om, at der kan komme restriktioner på told-reglerne i forhold til import og eksport mellem Storbritannien og EU.

Det sammenlagt med et eventuelt ophør af arbejdskraftens fri bevægelse mellem EU's marked og Storbritannien vil ifølge Anthony Browne betyde, at mange store og små banker vil se sig om efter et nyt hjem.

Og det kan blive dyrt. For som Browne bemærker, så står britiske banker for den største eksport til udlandet.

»De fleste internationale banker har nu projekthold, der arbejder på at finde ud af, hvilke dele af virksomheden, de bliver nødt til at flytte for at sikre, de kan fortsætte med at servicere kunderne, hvilken dato det skal ske og hvordan man gør det bedst,« skriver han yderligere.

70.000 job kan forsvinde

Og det er ikke så få jobs, der dermed potentielt kan forsvinde ud af Storbritannien og mere specifikt ud af London City.

Således anslås det, at Goldman Sachs, som er en af de banker, der forventes at flytte medarbejdere ud af Storbritannien, vil flytte i omegnen af 2.000 ansatte til et andet land inden for EU.

I alt er det blevet anslået, at op mod 70.000 job inden for den finansielle sektor kan forsvinde fra Storbritannien, hvis det bliver til en 'hård' Brexit.

Alternativet til en 'hård' Brexit er en såkaldt 'blød' Brexit, hvor arbejdskraften fortsat kan bevæge sig frit mellem Storbritannien og EU, og hvor told-reglerne kommer til at være som i det åbne marked, det hele tiden har været.

Det er endnu ikke besluttet, hvilken af modellerne, der bliver brugt.