Selv om færre bliver smittet med HIV, og langt flere er kommet i behandling for sygdommen, er der fortsat et stort og vigtigt stykke arbejde tilbage, lyder det fra AIDS-Fondet.

GLOBALT: Omkring 34 millioner mennesker på verdensplan lever deres dagligdag med infektionen HIV. I 2011 blev en ny gruppe på 2,5 millioner smittet, mens AIDS var dødsårsagen hos 1,7 millioner mennesker.

Opgørelserne kommer fra den årlige rapport fra UNAIDS om den globale HIV-epidemi. Og selv om det lyder af mange mennesker, som er smittet med sygdommen, viser rapporten, at bekæmpelsen over det meste af verden går i den rigtige retning: Fremad.

Færre smittes - i 25 lande er antallet af mennesker, der rammes af sygdommen, faldet med 50 procent - og 63 procent flere er over to år kommet i behandling.

- Vi står med verdens bedste nyheder, men som med et slag kan blive til verdens værste. Det er de bedste, fordi det er lykkes os at nedbringe antallet af HIV-smittede, og færre dør, men hvis vi stopper her, så skal vi også næste år leve med, at 1,7 millioner mennesker er døde af en sygdom, som vi faktisk har mulighed for at redde, siger Henriette Laursen, der er direktør i AIDS-Fondet.

Hun forklarer, at selv om lande i eksempelvis det sydlige Afrika af egen kraft er begyndt at øge bekæmpelsen af HIV, så er blandt andre homoseksuelle mænd, som i langt højere grad end resten er i risikozonen for at blive smittet, har meget svære kår i netop disse lande. Kun omkring halvdelen af dem har adgang til behandling.

- Regeringsprogrammerne går uden om dem. Så i stedet for at bakke op om organisationer for homoseksuelle, så forfølges og kriminaliseres de. Møder du op på en klinik til behandling for HIV og siger, at du er homoseksuel, kan du sådan set bare sidde og vente i køen. Der sker ingenting, siger Henriette Laursen og forklarer, at det også gælder stofmisbrugere og sexarbejdere.

I netop disse tilfælde kan Danmark gøre en stor indsats, understreger Henriette Laursen.

- Vi har jo konsensus i vores land om homoseksuelles rettigheder og om, at vi gerne vil hjælpe vores stofbrugere med at få en ren nål i armen i stedet for en beskidt. Det har vi ikke de store moralske skrupler ved, men det har de afrikanske lande. Derfor må vi gå uden om regeringerne og støtte organisationerne i disse lande direkte, siger AIDS-Fondets direktør.

Hun peger på, at det er nødvendigt med fortsat fokus de næste år og på, at forebyggelse og forskning i en vaccine mod HIV er essentielle skridt.

- Det er som om, vi har bygget en halv bro, som er nødt til at blive arbejdet på, for at den kan blive færdig. De mange millioner HIV-smittede, der venter på HIV-medicin, skal have den. Den danske regering skal blive ved med at prioritere HIV og AIDS i nogle år endnu, indtil vi opnår resultaterne. Og vi skal blive ved med at dyrke forskningen endnu mere, siger Henriette Laursen.