Den tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup er dybt chokeret over terrorangrebet i Kabul, som har kostet en 34-årig dansk kvindelig jurist livet.

- Det er dybt, dybt tragisk. Ikke mindst for familien, som pludselig opdager, hvor skrøbeligt det hele er, siger Vittrup til bt.dk.

Når det berører Kai Vittrup så dybt, skyldes det ikke mindst, at den anerkendte og garvede chefpolitiinspektør ved Københavns Politi i årene 2008 til 2010 sad på chefposten i EUPOL i Kabul, den politi-mission under EU, som tager sig af uddannelse af anklagemyndighed og politifolk i bl.a. Afghanistan.

Så han kender byen, kender restauranten og den store indsats, som de udsendte internationale styrker gør.

- Mens jeg var en del af EUPOL, foregik undervisningen i hele landet, men jeg tror, at det er blevet reduceret sidenhen og mest foregår i Kabul, forklarer Kai Vittrup og fortæller, at en udsendelse til politi-missionen altid har været forbundet med fare.

- Der er en kalkuleret risiko ved at være der. Selvfølgelig er det sådan, at jo tættere du er på kampe, jo større er risikoen. Men selv som civil udsendt, er den der. Og nu kan vi desværre se, at den risiko ikke er ophørt, siger Kai Vittrup, som selv har været uhyggeligt tæt på flere gange.

Det er ifølge Aljazeera halvandet år siden, Taleban sidst har angrebet civile mål.

Men risikoen var kendt af den 34-årige kvindelige jurist. Ikke mindst fordi hun tidligere har været udsendt i Afghanistan.

- Det vidner om både mod og dristighed, siger Vittrup.

Hun var netop ankommet til Kabul tidligere på måneden, da hun fredag aften tog ud for at spise på dét, der betegnes som en sikker restaurant i et sikkert kvarter.

- At køre i pansrede køretøjer og have bevæbnet vagt med, er standard, forklarer Vittrup, om den engelske bodyguard, som kvinden havde med på restauranten, som ifølge ham 'var et af de få steder, hvor man trygt kunne komme'.

- Men at have en sikkerhedsmand med, hjælper ikke meget overfor en selvmords-bomber, siger han videre med tristhed i stemmen.

Terrorangrebet skete fredag i det ellers stærkt bevogtede Wazir Akbar Khan kvarter, hvor ikke kun velhavende afghanere bor, men også ambassader og ministerier har adresse.

Ajjazeera beskriver, at en selvmords-bomber detonerede sine bomber ved restaurantens indgang, mens to øvrige bevæbnede terrorister trængte ind i restauranten gennem køkkenindgangen.

Mens det lykkedes 8-9 personer blandt køkkenpersonalet at flygte til naboejendommen, hørte de skudsalverne inde fra selve restauranten.

- Alle de spisende gæster, samt vores manager og en kok blev dræbt, fortæller en af de flygtende til Aljazeera.

Selvom restauranten var sikkerhedsgodkendt, er Kai Vittrup ikke i tvivl om, at netop dens klientel har været medvirkende årsag til, at Taleban har valgt den som mål.

- Det er selvfølgelig ikke nyt, at Taleban går efter civile mål. De har før angrebet hoteller i lange baner. Men pludselig kommer det altså tæt på os, og det har en afsmittende virkning på dem, der er tilbage. For man bliver igen mindet om, at de også går efter civile.

Ved du noget? Tip BT på 1919@bt.dk