Dine efterkommere kan ende på planeten Mars. De Forenede Arabiske Emirater har i hvert fald planer om allerede i 2117 om have skabt en by for 600.000 mennesker på den røde planet.

De drømmer stort. Tænker stort. Realiserer stort. Og nu giver Forenede Arabiske Emirater den én tand mere.

For ikke alene sidder det stenrige ørkenland på rekorden for verdens højeste bygning og verdens største kunstige ø. De vil også sikre en fremtid for dine børn eller børnebørn. På Mars.

Mens andre nationer og stenrige private investorer bøvler med overhovedet at være i stand til at sende et fartøj til Mars, er Forenede Arabiske Emirater flere skridt foran og påtænker allerede i 2117 at kunne byde indenfor i en koloni for 600.000 mennesker på den fjerne røde planet.

»'Mars 2117' er et projekt drevet af passion for videnskab og menneskelig udvikling og er et frø, som vi planter i dag, så nye generationer kan høste frugterne,« skrev emiraternes vicepræsident sheik Mohammed bin Rashid al Maktoum på twitter, da han tidligere i år annoncerede projektet.

Og at de Forenede Arabiske Emirater mener det alvorligt, blev understreget for nylig på seminaret ‘Mennesker på Mars’ i Washington, hvor ørkenstaten meldte ud, at de allerede om fire år regner med at sende den første rumsonde til Mars med henblik på at foretage målinger og analyser af Mars’ atmosfære, en vigtig brik i forhold til kommende bosættelser på planeten.

For mange lyder det måske som et luftkastel, men der er god grund til at tage sheikerne fra Forenede Arabiske Emirater og deres drøm alvorligt.

I modsætning til de fleste andre spillere på banen har de nemlig den vigtigste forudsætning for at føre projektet ud i livet. Penge!

Ifølge Los Angeles Times er Forenede Arabiske Emirater - som er en sammenslutning af syv emirater - målt i forhold til indbyggere en af de rigeste nationer i verden. Takket være de enorme olierigdomme, som blev opdaget i 1950erne og stadig sender en lind strøm af dollars ned i foret på sheikernes kjortler.

I modsætning til mange øvrige lande i Mellemøsten fremstår store dele af nationen - og selvfølgelig ikke mindst Dubai, som er et af de syv emirater - moderne, og flasher meget gerne de enorme rigdomme.

Men de vil også gerne flashe videnskab og fremskridt. Løfte arven fra dengang de var pionerer inden for astronomien.

Forskningsinstituttet Mohammed bin Rashid Space Centre har kun ti år på bagen, men satser sammen med UAE Space Agency - emiraternes rumagentur - benhårdt på at være blandt de førende, når det kommer til rumforskning, og indgår dermed i et kapløb med USA, Kina, Rusland og en række private aktører om ikke kun at komme først til Mars, men også være de første til at kolonisere planeten.

Foreløbig har de ifølge Los Angeles Times investeret knap 36 mia. kr i kapløbet og planerne om deres ‘Mars 2117’ koloni med plads til 600.000 mennesker. En by, som de indtil videre har kaldt for ‘Visdommens by’. En by, der ikke kommer til at ligne noget på jorden.

»Menneskehedens evolution gennem tusindvis af år har fejlet, når det handler om at definere og skabe det perfekte samfund. Så er Mars chancen genstarte? Ja,« lyder det fra lederen af emiraternes rumagentur.

SPILLET OM MARS

Der kæmpes benhårdt om at blive de første på Mars, et kapløb, der endnu ikke er vinder af.

For mens mange af de store lande på den ene side ønsker og giver udtryk for, at et globalt samarbejde er vejen frem, vil de gøre hvadsomhelst for selv at komme først.

Hvem der end vinder bliver der i første omgang tale om et ubemandet eller robotbemandet fartøj, dernæst mennesker. Som indtil videre må affinde sig med aldrig at kunne komme hjem igen.

Den gåde er nemlig endnu ikke knækket.

Her er nogle af de mange spillere på Mars banen:

USA: Nasa synes at have ind og ud af kapløbet de seneste år, men nu har præsident Trump beordret den tilbage i kampen og givet melding om, at de i 2030erne skal ramme den røde planet. Og flyve hjem igen.

KINA: I 2020 er det kineserne plan, at sende robotter til Mars. Og så hurtigt som det er muligt efter det, et bemandet fartøj.

RUSLAND: Indenfor de næste 20 år har russerne sendt et bemandet fartøj til Mars og fået dem hjem igen. Det har de for længst slået fast i deres ‘Mars 500’ projekt. For tiden udfører de et eksperiment, hvor astronauter simulerer 105 dages isolation, som er den tid, det vil tage at flyve til Mars.

ESA: Det europæiske rumagentur vil også være med. De planlægger i 2020erne at opsende rumsonder og robotter med henblik på indsamling af data om planeten.

SPACEX: Med den stenrige - og opfindsomme - rigmand Elon Musk i hovedsædet, er SpaceX indtil videre flere kvantespring foran konkurrenterne. Pt lyder meldingen, at et bemandet fartøj lander på Mars i 2020.

Mars One: Dette privat-finansierede program - som danske Christian Ohlendorff Knudsen stadig er kandidat til at deltage i - kæmper stadig med at indsamle den nødvendige kapital og har derfor måttet udskyde planen om at sende bosættere til Mars helt frem til 2032.

Blue Origin: Jeff Bezoz er manden bag Amazon-com, og det har han tjent rigtig mange penge på. Som han gerne vil bruge på at komme til Mars. Og på at konkurrere med Elon Musk. Satser derfor også på at nå Mars i 2020.