Data fra internationale institutioner bekræfter, at 2016 var det varmeste år, der nogensinde er målt.

Miami. Alverdens klimaforskere bekræfter nu det, som de havde frygtet. 2016 var det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

Det bliver onsdag slået fast af en række internationale institutioner, herunder amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), rumagenturet Nasa og Verdens Meteorologiske Organisation (WMO).

Det er tredje år i træk, at temperaturerne når historiske højder. Målingerne går tilbage til 1880.

Den globale gennemsnitstemperatur lå sidste år 0,94 grader over gennemsnittet for 1900-tallet. Det var dermed 0,04 grader varmere end i 2015 ifølge Noaa.

Samtlige af årets første otte måneder satte varmerekorder, fremgår det af rapporten.

Klimaforandringer kombineret med en voldsom udgave af det naturlige vejrfænomen El Niño skabte ekstreme hedebølger, tørke og naturbrande flere steder verden over sidste år.

Blandt andet Indien, Kuwait og Iran oplevede sidste år ekstrem varme. Samtidig smeltede isdækket i Arktis hurtigere end nogensinde.

Rekorden fra 2016 kan meget vel blive overgået. Det vurderer Gavin Schmidt, der er Nasas ledende klimaforsker.

- Vi forventer ikke rekorder hvert eneste år, men tendensen til stigninger på længere sigt er klar, siger han ifølge Reuters.

Temperaturstigningerne betyder, at den globale opvarmning nærmer sig den nedre grænse, der blev vedtaget på klimatopmødet i Paris i 2015.

På det såkaldte COP21-topmøde vedtog FN-landene, at de vil stræbe efter at holde den globale temperaturstigning nede på 1,5 grader og maksimalt på to grader i forhold til det førindustrielle niveau.

Det skal blandt andet ske ved hjælp af en begrænsning af landenes CO2-udslip fra fossilt brændstof som olie og kul.

Men politisk set sker der for lidt i forhold til klimaet - også i Danmark. Det mener John Nordbo, klimachef hos WWF Verdensnaturfonden.

- Det er en barsk realitet, at klimaet er ude af kontrol. Varmerekorder, skrumpende is og naturkatastrofer minder os hele tiden om, at det er pinedød nødvendigt at sætte tempoet i den grønne omstilling op, siger han i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, at regeringen efter et år med foden på bremsen vil speede op for Danmarks klimaindsats, tilføjer John Nordbo.

/ritzau/AFP