I de sidste dage af sit liv havde Hitler mistet troen på, at krigen kunne vindes. Det fortæller hans livvagt, telefonpasser og ordonnans i et sjældent interview.

- Hitler havde forlængst mistet styrken og troen på sejr, siger Rochus Misch.

I dag er han 93 år. Selv tæt på den død, som i 1945 i Anden Verdenskrigs sidste dage var udvejen for 'der Führer', Adolf Hitler. I et interview med norske Dagbladet fortæller Misch, hvad han oplevede i Førerbunkeren i Berlin. Rochus Misch er den eneste af de mennesker, som Adolf Hitler omgav sig med i de sidste dage, der endnu er i live.

1. oktober 1939 blev Rochus indkaldt som livvagt for Adolf Hitler. Forinden var han blevet såret i lungen på østfronten, da han forsøgte at forhandle en polsk befæstning til at overgive sig. Han blev hædret med jernkorset af anden klasse for sin tapperhed.

Da han var kommet til hægterne igen, anbefalede hans kommandør, Wilhelm Mohnke, ham til Førerens SS-eskortekommando, Führerbegleitkommando.

Mødet med Hitler

- Jeg var bange for at møde Hitler. Adolf Hitler var 'Føreren' for mig, som for alle andre i Tyskland. Da jeg blev ført frem til Hitler, stod han og ventede bag døren. I det øjeblik frøs jeg. Dette var mit første personlige møde med Adolf Hitler. Han var ikke et monster eller et overmenneske. Han fremstod for mig som en normal, veltalende mand, siger Rochus Misch:

- Hitlers telefonnummer til Rigskancelliet var 120050. Jeg passede mit job, tog imod beskeder og meldinger på en korrekt og ordentlig måde. Jeg ønskede ikke at forlade stedet. Jeg var glad for at være med ved fronten. Jeg tilpassede mig arbejdet, og før jeg vidste af det, var Adolf Hitler bare en almindelig person for mig.

Hitlers lig

Rochus Misch var også til stede i førerbunkeren 30. april 1945, da Adolf Hitler tog afsked med alle, før han gik ind i sit private rum og skød sig selv. Rochus Misch gik efterfølgende ind i rummet. Her så han Adolf Hitlers lig med egne øjne. Førerens hustru, Eva Braun, var også død i sofahjørnet. Ved siden af Hitler.

Kvinden, som Hitler holdt hemmelig for offentligheden og først giftede sig med i krigens sidste dage, sad med sit hoved vendt mod ham.

- Hendes knæ var trukket på mod brystet. Hun havde en mørkeblå kjole på med hvide frynser langs kraven, fortæller Rochus Misch.

Efter Hitlers død ønskede den loyale livvagt at flygte, men han ønskede samtidig ikke at desertere. Han spurgte propagandaministeren Joseph Goebbels, der efter førerens selvmord nu var rigskansler, til råds. Han svarede:

- Vi har forstået at leve, vi vil også forstå at dø.

Myrdede seks børn

Goebbels og konen Magda myrdede deres seks børn og begik sammen selvmord 1.maj 1945. Dagen efter - 2. maj 1945 - kl. 6 om morgenen deaktiverede Rochus Misch telefonsystemet i Førerens bunker og flygtede ud gennem et vindue i kælderen. Derfra flygtede han fra Rigskancelliet i en underjordisk tunnel, men blev taget til fange af russerne.

På grund af sine tætte relationer til Hitler blev han flyttet til en sovjetisk krigsfangelejr i Kasakhstan, hvor han blev tortureret, tævet og misbrugt i ni år. Han blev løsladt i 1954.

Rochus Misch bosatte sig i Berlin og lever den dag i dag i den tyske hovedstad. Han ernærede sig i de første år efter sin løsladelse som bodyguard og chauffør, men endte med at drive sin egen malerforretning.