Ny lov giver op mod to års fængsel eller bøder på 150.000 kroner for at downloade ulovlig musik eller film i landet med verdens næststørste musikindustri.

JAPAN: Japanerne indførte mandag en lov mod onlinepirateri, der formentlig bliver verdens strengeste på området.

Som noget nyt i forhold til de fleste landes love om fildeling retter denne sig nemlig ikke bare imod de, som uploader ulovlige filer og dermed bryder ophavsretten, men også mod de, der downloader - eller blot kommer i besiddelse af - de ulovlige filer.

Der vanker op mod to års fængsel og cirka 150.000 kroner i bøde til downloadere og op mod 10 års fængsel og cirka 750.000 kroner i bøde til de, der deler filerne - såfremt at anklageren kan bevise, at lovovertræderen har været klar over, at han har uploadet eller downloadet ulovlige filer.

Loven ses som en stor sejr for den japanske musikbranche, der har verdens næststørste musikindustri efter USA.

Nøjagtig som i Europa og USA har den i længere tid lobbyeret for at få strammet loven på området, for blandt andet ifølge branchens repræsenterende organisation, Recording Industry Association of Japan, er musikindustrien i Japan helt i knæ.

Organisationen oplyser, at der i 2010 blev downloadet 4,36 milliarder ulovlige musikstykker og videoer i landet, mens blot 440 millioner blev købt på lovlig vis - og tallene er kun blevet værre, lyder det fra organisationen. Sidste år oplevede industrien for eksempel en nedgang på hele 16 procent.

Kritikere af loven siger blandt andet, at den er så stram, at japanske internetbrugere fremover vil blive bange for blot at se en video på YouTube af frygt for, at den video, de ser, er ulovlig.