Japansk fiskenetfabrik er med til at udvikle avanceret udstyr til indsamling af affald i rummet.

Tokyo. Japan har sendt transportrumfartøj ud i rummet med henblik på at eksperimentere med indsamling af rumaffald, som udgør en stadig større fare for rumfartøjer og satellitter.

Der er i rummet risiko for at blive ramt af kendte, sporede genstande og ukendte objekter, der typisk er mindre, men som alligevel kan være ødelæggende ved kollision.

Langt de fleste af alle verdens satellitter kredser om Jorden i højder mellem 300 og 36.000 kilometer.

Indsamleren af rumaffald fra over 5000 rummissioner siden 1950'erne, er udviklet med støtte fra et selskab, som normalt producerer fiskenet.

Det japanske fartøj medfører også andre materialer til Den Internationale Rumstation.

Fartøjet blev sendt ud i rummet fra den sydlige japanske ø Tanegashima fredag på en H-IIB raket.

Forskere på det japanske center for rumudforskning, Jaxa, eksperimenterer med et 700 meter langt tøjr, som kan trække rumaffald ud af dets kredsløb omkring Jorden, så der bliver ryddet op i de tonsvis af farligt affald fra raketetter og satellitter.

Tøjret er fremstillet af aluminiumstrenge og en stålwire, som kan indfange rumaffald.

Elektricitet i tøjret, som overføres til affaldet, når det svinger sig gennem Jordens magnetfelt, ventes at nedsætte rumaffaldets hastighed, som derved vil nærme sig Jorden mere og mere for til sidst at brænde op i atmosfæren.

Et 106 år gammelt japansk selskab, Nitto Seimo Co, som producerer fiskenet, har samarbejdet med rumforskerne om at udviklet materielalt til tøjret, rapporterer Bloomberg.

- På sigt skal tøjret være mellem 5000 og 10.000 meter langt, siger en ingeniør på den japanske fabrik, Katsuya Suzuki.

Det anslås, at der er over 100 millioner stykker rumfartøj er i kredsløb om Jorden. Mange af disse bevæger sig med en hastighed på omkring 28.000 kilometer i timen og kan forårsage katastrofale ødelæggelser på blandt andet telekommunikationsnetværk.

/ritzau/AFP