Janukovitj ser mod øst

Ukraine mangler desperat penge, efter at landets regering har smækket døren til EU, men EU afviser at gå i budkrig med Moskva.

UKRAINE: Når Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, tirsdag morgen rejser til Moskva for at mødes med Vladimir Putin, kommer han med hatten i hånden. Gælden tårner sig op derhjemme, og uden hård valuta risikerer landet at gå bankerot næste år, skriver Berlingske.

Det ved man kun alt for godt i Moskva. Her sendte den russiske præsident i går opmuntrende signaler til Janukovitj. Vladimir Putins talsmand lovede, at de to ledere vil underskrive »en omfattende aftale«.

For Putin er der tale om noget nær en ønskesituation. Rusland har i årevis advaret Ukraine mod at underskrive den såkaldte associeringsaftale med EU-landene. Aftalen synes punkteret, efter at Viktor Janukovitj drejede på hælen forud for EU-topmødet i Vilnius i sidste måned. Siden er Ukraines forhandlinger om et lån fra Den Internationale Valutafond, IMF, også gået i stå. Janukovitj har således hårdt brug for de russiske penge.

Oppositionen i Ukraine frygter nu, at Rusland til gengæld vil presse Ukraine ind i et medlemskab af den russisk-ledede toldunion, som Rusland længe har fremført som et alternativ til EU-aftalen.

»Det vil være Janukovitjs valg. Det vil ikke være det ukrainske folks valg. Det ukrainske folk har valgt Europa,« sagde den ukrainske oppositionspolitiker Vitalij Klitjko søndag ifølge Berlingske.

Hvis Janukovitj underskriver en aftale med Rusland, risikerer han samtidig, at de store demonstrationer i Kiev flammer yderligere op, vurderer den ukrainske politiske analytiker Vladimir Fesenko.

»Et skridt hen imod en toldunion med Rusland vil udløse stor uro. Det ved Janukovitj, og det ved Putin,« siger han ifølge Berlingske.

Men en genoplivning af EU-kursen ser i øjeblikket fjern ud. Ukraine har de seneste dage blot skruet op for kravet om milliarder fra EU for at undgå en »bankerot« som følge af åbningen mod EUs indre marked. Landets konservative regeringsleder, Mykola Azarov, hævdede lørdag, at EU også havde krævet, at landet skulle tillade homoægteskaber. Begge dele er lodret forkert, sagde EUs ambassadør i Ukraine, Jan Tombinski.

EU agter ikke at gå i en budkrig med Rusland om Ukraine. Tilbuddet om en associeringsaftale gælder stadig, men EU-landene har ikke tænkt sig at binde et bundt milliarder i halen af det.

Derimod har EU tilbudt mulighed for øget økonomisk støtte og assistance til omlægning af landets gæld til IMF, hvis Ukraine underskriver reformaftalen. Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, understregede mandag, at »døren til Ukraine står stadig åben. Vi er klar«. Carl Bildt, Sveriges udenrigsminister, beskyldte Janukovitj for at tale med to tunger i processen:

»Nogle gange siger han, at han vil underskrive i nær fremtid. Den næste dag siger han, at han vil fyre dem, der har forhandlet aftalen. Men hvis der kommer et klart budskab fra Kiev, er vi klar til at underskrive i morgen,« sagde han ifølge Berlingske.