I Sverige har flere virksomheder valgt at indføre en arbejdsuge på 30 timer - det vil sige, at flere svenskere kun skal arbejde seks timer om dagen.

Alternativet kom med forslaget om en seks timer lang arbejdsdag under folketingsvalget. Nogle jublede, andre grinte og sagde, at det var umuligt. Måske burde vælgere, der er tilhængere af en 30 timer lang arbejdsuge, flytte til Sverige. For her har en lang række virksomheder indført en seks timer lang arbejdsdag.

Det skriver mediet Science Alert.

Eksempelvis har plejehjemmet Svartedalen i Göteborg indført en et årig prøveperiode med de kortere arbejdsdage for at se, hvilke fordele og ulemper der er ved det. Her får de ansatte samme løn som før. I samme by har et Toyota-center haft de korte arbejdsdage i de sidste 13 år. Her lyder det, at medarbejderne er gladere, der er mindre fravær og profitten er steget i løbet af perioden.

Ifølge flere studier ville en kortere arbejdsuge også have flere gavnlige effekter på folks helbred - heriblandt ville det medføre en mindre risiko for hjerteanfald.

Folk er mere effektive
Linus Feldt, der er app-udvikler i Stockholm, har også indført seks timers arbejsdage i sit firma sidste år, og han er stor tilhænger af ordningen.

»En otte timer lang arbejdsdag er ikke så effektiv, som folk tror,« siger han og lægger vægt på, at folk har mange overspringshandlinger i løbet af en arbejdsdag, da den er så lang.

Men med de seks timer er folk mere fokuserede. Han har samtidig bandlyst brugen af sociale medier, og han planlægger færrest mulige møder.

»Mit indtryk er, at det er lettere for folk at fokusere på deres arbejdsopgaver.. og man har stadig energi tilbage, når man forladere kontoret,« siger Linus Feldt.