En italiensk domstol har dømt, at en mand får arbejdsskadeforsikring på grund af omfattende brug af mobiltelefon i arbejdsøjemed, hvilket ifølge domstolen har ført til, at manden har fået en tumor i hjernen.

Domstolen i den norditalienske by Ivrea vurderede den 11. april i år, at 57-årige Robert Romeo skal have sin pension betalt af staten. Han er berettiget til 500 euro om måneden, hvilket svarer til cirka 4.500 danske kroner, skriver The Guardian.

I retten forklarede han, at han gennem 15 år har været tvunget til at bruge sin telefon i omfattende grad på arbejdet. Det har været nødvendigt for ham at tale i telefon omkring fire timer om dagen.

»Jeg begyndte at få en fornemmelse af, at mit højre øre var blokeret hele tiden og fik diagnosen af tumoren i 2010. Heldigvis var den godartet, men jeg kan ikke længere høre noget, fordi de måtte fjerne høre- og ligevægtsnerven,« sagde han i retten.

Forskningschef hos Kræftens Bekæmpelse, Jørgen Olsen, mener, at dommen er højest overraskende.

’I Danmark, som nok har verdens mest avancerede erhvervsskadesystem, er den foreliggende videnskabelige dokumentation for usikker og svag til, at en sag som den italienske ville føre til erstatning,’ skriver han i en mail til BT.

Han forklarer, at en uafhængig forskergruppe blev nedsat af WHOs kræftforskningscenter (IARC) i 2013, som fik til opgave at gennemgå alle offentliggjorte forskningsresultater på området.

Forskergruppen konkluderede, at resultaterne stikker i alle retninger, hvilket vil sige, at nogle antyder en sammenhæng og andre gør ikke. Derfor har WHOs kræftforskningscenter sat radiofrekvente felter på den internationale kræftliste i den såkaldte kategori 2B.

Det betyder, at stråler fra mobiltelefoner i øjeblikket er på en liste, hvor de betragtes som muligvis kræftfremkaldende for mennesket. Det er en slags observationsliste, som fortæller, at man ikke kan fastslå en årsagsmæssig sammenhæng mellem radiofrekvente felter og kræft, men at emnet kræver yderligere forskning, skriver han mailen.