Israel vil frigive fanger og planlægger nye bosættelser

24 palæstinensiske fanger vil blive frigivet, men samtidig vil Israel offentliggøre planer om nye bosættelser, der kan bringe fredsforhandlingerne i fare.

ISRAEL: Israel vil offentliggøre planer om flere jødiske bosættelser i forbindelse med løsladelsen af 24 palæstinensiske fanger næste uge, siger en anonym israelsk embedsmand onsdag ifølge Reuters.?Fredsforhandlingerne blev genoptaget i juli, efter intensive diplomatiske bestræbelser fra den amerikanske udenrigsminister John Kerry strandede i 2010 på grund af samme problematik.

Men premierminister Benjamin Netanyahu er fortsat med at love flere bosættelser ofte i forbindelse med bekendtgørelse af planer om løsladelse af palæstinensiske fanger.

Der var ingen oplysninger om, hvor mange nye bosættelser, det drejer sig om, eller hvor de skal placeres.

Israel har sagt, at de palæstinensiske fanger vil blive frigivet 29. december, hvor den tredje gruppe af fanger vil blive løsladt. Alt i alt er planen at løslade 104 palæstinensiske langtidsfanger.

Den palæstinensiske forhandler Saeb Erekat sagde 18. december, at forhandlingerne vil bryde definitivt sammen, hvis Israel fortsætter med at udvide bosættelserne.

Forhandlingerne har endnu ikke gjort fremskridt på de vigtigste konfliktpunkter, men Kerry håber at kunne få en aftale i hus inden april.

Erekat siger at det vil tage et år at udarbejde en aftale.

Netanyahu sagde i en tale for en uge siden, at han ikke kunne garantere en aftale, da »det ikke kun afhænger af os«.

Mindst 19 palæstinensere og fire israelere har mistet livet i sammenstød siden forhandlingerne blev genoptaget.

BNB/Reuters