Israelske styrker har bombet og ødelagt Gazas største elektricitetsværk. Mellemøstkorrespondent Allan Sørensen forudser nyt blodigt døgn, efter ti israelske soldater er blevet dræbt.

ISRAEL/GAZA: Efter en blodig nat med konfliktens hidtil mest voldsomme bombardementer i Gaza venter et nyt døgn, der ikke tegner til at blive mindre voldsomt.

Israelske fly gennemførte natten til tirsdag 60 angreb, mens kampvogne i Gaza og krigsskibe ud for Gazastriben sendte byger af granater mod mål med relation til Hamas. Det gælder blandt andet bevægelsens TV- og radiostation i Gaza by.

Samtidig må Israel notere sit hidtil største militære tab under offensiven med ti dræbte soldater. Men det får ikke israelerne til at tænke på våbenhvile. Som mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen, siger fra Jerusalem:

»Vi ser et mønster med voldsommere israelske reaktioner, hver gang der er dræbte israelske soldater.«

Derfor kan man ifølge hans vurdering forvente at se bombardementer over hele Gaza i det kommende døgn.

Israelerne har nu mistet 53 soldater. Fem blev mandag dræbt af palæstinensere, der dukkede op på israelske jord fra en tunnel gravet fra Gaza. Fem soldater blev dræbt inde i Gazastiben. I alt har 1.116 palæstinensere, fortrinsvis civile, mistet livet siden konfliktens udbrud.

Selv om dagtimerne normalt er roligere end nattetimerne, havde det ikke været lyst i mange timer, før israelske kampvogne tirsdag morgen sendte en salve af granater mod et kraftværk, der forsyner store dele af Gazastriben med elektricitet. Granaterne ramte værkets brændstoftanke, der straks brød i brand.

Værkets direktør, Mohammed al-Sharif, konstaterer ifølge Reuters, at »værket er færdigt«, og Gazastribens 1,8 millioner indbyggere er dermed truet af total mangel på elektricitet.

Målet med den israelske offensiv er ifølge mellemøstkorrespondent Allan Sørensen blandt andet at få lokaliseret og ødelagt de tunneller, som er gravet ind i Israel.

»Israelerne har fundet 31, men har kun fået ødelagt halvdelen. Det er stadigvæk målet, men det tager tid at ødelægge tunnelsystemerne, dels fordi de er meget omfattende, dels fordi de er spækket med sprængstoffer,« fortæller han.

Trods den voldsomme fremfærd er der ifølge den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, stadig tale om en begrænset operation med fokus på tunnelsystemerne.

Selv om operationen er begrænset, får de israelske soldater ifølge Allan Sørensen hver dag ordre på et rykke lidt længere ind i Gaza, og får friere hænder til at bombe.

»Det vil sige, at israelerne henter flere mål ud af skuffen, også i Gaza by, og det er en optrapning. Vi ser faktisk dagligt optrapninger, så længe det her får lov til at fortsætte,« siger han.

International kritik påvirker ikke de israelske politikere, med mindre den kommer fra USA, som det var tilfældet i weekenden, hvor præsident Obama ringede til Benjamin Netanyahu og talte for en våbenhvile.

»Den kritik, der kommer andre steder fra, om det er fra den arabiske verden eller fra Europa, er ikke noget, som Israel tager seriøst, fordi de ikke mener, at kritikerne forstår den situation, som Israel befinder sig i,« siger forklarer Sørensen.

Samtidig fortæller han, at israelerne til gengæld blev forargede over amerikanerne, som efter deres mening lægger sig tæt op ad Qatar, der beskyldes for at sponsorere Hamas.