Stridigheder mellem shia- og sunnimuslimer kan sende nye flygtningestrømme mod Danmark

En krudttønde, der hvert øjeblik kan eksplodere. Sådan beskriver flere eksperter forholdet mellem Iran og Saudi-Arabien og dermed shia- og sunnimuslimer, islams to retninger.

Netop nu foregår der en styrkeprøve mellem de to stærke mellemøstlige lande, lyder analysen fra en dansk ekspert i mellemøstlige forhold.

Efter Saudi-Arabien kort efter nytår henrettede Nimr al-Nimr, en politiker med stor symbolværdi for det shiamuslimske Iran, er forholdet mellem de to lande gået fra slemt til værre. Situationen sætter endnu en gang sindene i kog hos de to forgreninger af islam, sunni- og shiamuslimer. Efter henrettelserne blev Saudi-Arabiens ambassade i Iran brændt ned.

Mandag afbrød Saudi-Arabien til gengæld sine diplomatiske forbindelser til Iran og bad rivalens diplomater forlade landet. I den asiatiske udgave af Champions League nægter saudiarabiske fodboldklubber nu at spille kampe i Iran. I Irak tog shiamuslimer hævn for den henrettede Nimr al-Nimr, da de angreb sunnimuslimske moskeer i området. De to lande, der begge råder over betydelige militære styrker, tør dog næppe gå i direkte krig mod hinanden.

Konsekvenser for Europa

I stedet udkæmper de en ‘stedfortræder-krige’ i Syrien, Irak og Yemen, hvor de hver især støtter de stridende parter med våben. Hvis de krige bliver optrappet, kan det skrue op for lokalbefolkningens lidelser.

»Det kan betyde yderligere forarmelse for de meget hårdt ramte befolkninger i Mellemøsten. Hvis den nuværende situation betyder, at en løsning i Syrien krakelerer, vil det selvfølgelig forværre situationen for rigtig mange flygtninge. Hvilket igen kan få konsekvenser for Europa,« siger Rasmus Christian Elling fra Københavns Universitet.