Udland

Islamist vil ødelægge pyramiderne og sfinksen

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

En af Egyptens fremtrædende yderligtgående islamister opfordrer til ødelæggelse af sfinksen og pyramiderne, præcis som Taleban ødelagde Buddha-statuerne i Afghanistan. Foto: Claus Bech Andersen

En kendt egyptisk jihadist opfordrer nu sine trosfæller til at ødelægge den verdensberømte sfinks og pyramiderne i Giza.

Murgan Salem al-Gohary er kendt som yderligtgående islamist, der opfordrer til brug af vold i religionens tjeneste. I et interview på en privat egyptisk TV-kanal sagde al-Gohary, at islams lære påbyder muslimer at fjerne afgudsbilleder.

- Ligesom vi gjorde i Afghanistan, da vi ødelagde Buddha-statuerne, sagde han ifølge al-Jazeera med henvisning til Talebans sprængning af de ældgamle statuer i 2001.

- Gud beordrede profeten Muhammed at ødelægge idoler, fastslog han under interviewet.

Murgan Salem al-Gohary blev idømt livsvarigt fængsel under tidligere præsident Hosni Mubaraks styre, men flygtede til Afghanistan, hvor han blev alvorligt såret under den amerikanske invasion i 2001. Han påstår, at han stadig har forbindelser til Taleban

I Egypten sidder islamister fra Det Islamiske Broderskab sammen med ultrakonservative salafister på magten i parlamentet, og kort før udsendelsen med al-Gohary demonstrerede tusinder af islamister i Kairo for indførelse af den strengeste version af Sharia-loven.

Samtidig frygtes det i liberale kredse, at islamisterne snart vil kræve en debat om de egyptiske kulturskattes fremtid. Udstilling af mumier på blandt andet Nationalmuseet i Kairo har også under Mubarak været et så kontroversielt spørgsmål, at de fleste mumier i en periode blev gemt af vejen, så besøgende måtte bestikke sig til at se dem.

Hvis de mest konservative islamister får vind i sejlede, kan det måske blive resultatet igen.

Det læser andre