I Bekaa-dalen bor en gammel mand, som spiller en forbløffende stor rolle i krigen i Syrien. Han producerer nemlig de piller, der angiveligt gør terrorbevægelsen Islamisk Stats krigere til supermænd, siger han til et magasin i USA. Kan superpillen virkelig være sand, eller er det en myte?

Det er den lille pille, hvis eksistens er lige så mytisk som dens effekt.

Captagon, hedder den.

Alverdens medier har rapporteret om den, og pillen forklarer angiveligt vildskaben, dødsforagten og udholdenheden hos Islamisk Stats terrorhær. En IS-kriger tager en pille, og så løber han ene mand frem mod en fjendestilling, eller han pakker sig ind i dynamit og torpederer en befæstning.

Læs også: Tog Paris-terroristerne stoffet, der forvandler dig til en umenneskelig dræbermaskine?

En god del af reportagen om Captagon er anekdotisk, og pillen har været et farmaceutisk fatamorgana – men ikke længere.

For det amerikanske magasin New York beretter i sin seneste udgave om et besøg hos en producent af stoffet. Fabrikanten er en ældre mand, som magasinet har mødt i et »øde beliggende og faldefærdigt hus« i Bekaa-dalen i Libanon, tæt på grænsen til Syrien. Der er også en yngre mand til stede på pillefabrikken, og han og den ældre mand mangler måske medicinalbranchens finesser, men ikke dens sans for reklame.

De to konkurrerer om at fortælle om Captagons fortræffeligheder. Den yngre mand hævder, at han selv har kæmpet i den syriske borgerkrig, og pillen giver soldaterne overmenneskelige kræfter, siger han. Han har set dopede soldater blive skudt, men de kæmpede bare videre og nægtede at dø.

Den gamle fortsætter: »Uanset hvor træt du er, så bliver du knivskarp. Hvis du bliver skudt, så mærker du det ikke. En soldat, som tager mange piller ... Han er ikke bange for noget. Han bliver blodtørstig, han skyder på alt, han har ingen medfølelse og kan bare dræbe og dræbe.«

I Bekaa-dalen er den slags krigsvitaminer en lavteknologisk affære. Den gamle mand har købt en maskine til chokoladeproduktion, han fylder den med ingredienserne til pillerne og bruger en pastilform til at lave Captagon-piller på størrelse med en Panodil.

Han handler især med mellemmænd fra den libanesiske by Arsal, som er sunnimuslimsk og regnes for Islamisk Stats hjemmebane: »En mellemmand ringer og siger, at han skal bruge 100 kasser ’Pepsi.’ Det betyder, at han skal bruge 100.000 piller. Jeg sender dem til ham, og han sælger dem videre til Islamisk Stats mand, som får dem bragt til slagmarken i Syrien. Mændene fra Islamisk Stat bruger selv stofferne eller sælger dem videre.«

Og det er en god forretning. I Bekaa-dalen koster en pille et par kroner; i Saudi-Arabien sælges den ifølge magasinet New York for det, der svarer til ca. 35 kr.

»Pillerne gav mig mod og magt«

Producenten vil ikke afsløre, hvad der er i hans supermandspiller, men en artikel i tidsskriftet Forensic Science International giver en idé om det:

Captagon var indtil 1988 et lovligt varemærke for et medicinalprodukt med fenethyllin som det aktive stof. Fenethyllin blev opfundet i 1961 og betragtet som et mildere alternativ til amfetamin og blev bl.a. i USA brugt til behandling af børn med ADHD.

Det stof, som florerer i den syriske borgerkrig og i det meste af Mellemøsten under navnet Captagon, har imidlertid meget lidt til fælles med det oprindelige varemærke, fremgår det af Forensic Science International.

Forskerne har analyseret 124 partier af Captagon, som var beslaglagt i Jordan, og ingen af de pågældende pirat-piller indeholdt fenethyllin; i stedet indeholdt de store mængder koffein og skiftende mængder af amfetamin, metamfetamin, efedrin og theophyllin, som er et stof, der engang blev brugt mod bl.a. astma, men som viste sig for farligt.

Det er med andre ord ikke en ny supermandspille, men i stedet noget der minder om den slags ferietabletter, som vores forældre indtil 1963 kunne købe i håndkøb, og som kunne holde en person på dupperne i dagevis. Det er også den effekt, som tidligere soldater i den syriske borgerkrig har beskrevet over for bl.a. BBC.

»Vores brigadeleder kom og fortalte, at vi skulle tage pillerne. De ville give os energi. Jeg følte mig utroligt frisk bagefter. Når jeg stod over for ti fjender, kunne jeg tage dem til fange og dræbe dem. Jeg var frisk hele tiden. Jeg tænkte aldrig på at sove … Pillerne gav mig mod og magt. Jeg var aldrig træt.«

»Kører hele krigen«

Men hvad forklarer det? Forklarer det de uhyrlige krigsforbrydelser, som Islamisk Stat foretager, og forklarer det f.eks. terrorangrebet i Paris i november?

Terroristerne slog ihjel som »zombieagtige dræbermaskiner«, sagde vidner, og flere medier har oplyst, at de franske myndigheder undersøger, om de sprøjtede sig med Captagon inden angrebet.

Eksperterne er uenige om svaret på en sammenhæng mellem medicin og uhyrligheder. Medicinalkemikeren Hamilton Morris siger til Vox, at han tvivler på, at det hænger sammen:

»Det virker søgt at sige, at deres brutalitet skyldes medicin,« mener han.

Det samme siger lektor i psykiatri, Carl Hart, Columbia University:

»Det kan gøre mig tosset, når jeg hører folk beskrive stoffets ekstreme effekter ... Det er ikke sandt.« Et overforbrug vil ikke gøre brugerne til monstre, det vil snarere give dem hjerteproblemer eller et slagtilfælde, siger han til LiveScience.

Professor Richard Rawson, University of California, er mere velvilligt indstillet over for teorien:

»Hvis de tager meget store kvanta og over lang tid ... så begynder brugerne at udvikle psykoser og voldssymptomer. Det er lige præcis det stof, som man ikke vil have distribueret blandt en flok af terrorister.«

Og stoffet er allerfarligst, hvis brugerne vælger at indsprøjte det i stedet for at tage det oralt.

»Det fører til de mest dramatiske konsekvenser,« siger han til magasinet New York.

Producenten i Bekaa-dalen er ligeglad med, hvad lægerne mener.

Han ved, hvad han ved, siger han til magasinet:

»Jeg ved, at Captagon kører hele krigen. Alle sider tager det. Assad-regimet, Hizbollah, IS ... Paris-dræberne og andre selvmordsdræbere tager en masse af det. De bliver tomme indeni. Deres puls går op. De mister kontakten med deres følelser og tanker. Alt, hvad Islamisk Stat gør – det er på grund af denne pille.«