Ekstremisterne i Islamisk Stat er også aktive uden for deres selvudråbte kalifat i Irak og Syrien. Ekspansionen har længe været i fuld gang i Nordafrika, og nu er Pakistan og Afghanistan også kommet med på kortet.

Da videoklippet dukkede op på YouTube og senere blev vist på TV, blev afghanerne bekymrede. Det, de så, var 12 Taleban-oprørere, der blev henrettet med koldt blod af en gruppe mænd klædt i sort – angiveligt medlemmer af Islamisk Stat – den ekstremistiske, militante bevægelse, der har taget kontrol med dele af Irak og Syrien. Det skriver Berlingske.

»Det skete i Uruzgan-provinsen, og talebanerne blev halshugget, fordi de ikke havde været i stand til forhindre præsidentvalget (i juni i år, red.),« fortæller Malek Mohammad Sitez, der er leder af Institut for Menneskerettigheders projekter i Afghanistan.

Efter den makabre henrettelse forsvandt mændene i det sorte tøj.

»Ingen ved hvorhen,« siger Malek Sitez, der arbejder halvdelen af året i Afghanistan og netop er kommet hjem efter endnu et besøg i landet.

Men det, man ved, understreger Malek Sitez, der selv er født i Afghanistan, er, at ledende Taleban-folk samarbejder med folk fra Islamisk Stat i de to afghansk-pakistanske grænsebyer Quetta og Peshawar.

»Det er oplysninger, der stammer fra den afghanske efterretningstjeneste og fra lokale analytikere, og de fortæller også, at Taleban og Islamisk Stat forhandler om, hvorvidt Islamisk Stat skal have lov til at etablere træningslejre i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan. Det er et lovløst og ukontrolleret område, hvor den eneste fare for Islamisk Stat vil være luftangreb fra de amerikanske droner,« siger den dansk-afghanske projektleder.

Han er ikke ene om at mene, at Islamisk Stat i et eller andet omfang kipper med det sorte flag i Afghanistan. For knap to måneder siden skrev den tyske avis Die Welt om væbnede kampe mellem de afghanske sikkerhedsstyrker og omkring 300 krigere fra »terrormilitsen« Islamisk Stat.

Ifølge en regional distriktschef, Abdul Jameh Jameh, talte de ikke det lokale afghanske tungemål, men blandt andet arabisk, og de var udstyret med Islamisk Stats karakteristiske sorte flag. Og ifølge generalløjtnant Murad Ali Murad, øverstbefalende i den afghanske hær, prøver Islamisk Stat at etablere forbindelser til terrororganisationer i Afghanistan.

I den afghanske hovedstad, Kabul, og byen Jalalabad mod øst har nogen distribueret foldere med Islamisk Stats logo og med en tekst skrevet på afghanernes to lokale sprog, dari og pashto. Folderne opfordrer afghanerne til at bakke op om Islamisk Stat i en samlet front vendt mod USA og dets allierede – inklusive den afghanske regering.

»Vi er vidner til de afgørende korstog mellem den islamiske verden og verdens vantro,« hedder det blandt andet i folderen.

I Kabul demonstrerede flere hundrede afghanere for to uger siden mod Islamisk Stat.

Demonstranterne, hovedsageligt unge, brændte Islamisk Stats flag af, mens sikkerhedsmyndighederne i Kabul anonymt advarer om, at Islamisk Stat forsøger at få fodfæste i Afghanistan nu, hvor de amerikanske og andre udenlandske kamptropper trækkes hjem efter mere end et årtis kamp mod Taleban-oprørerne og deres allierede i terrornetværket al-Qaeda.

Det er med andre ord ikke helt uden grund, hvis USA og dets vestlige allierede sidder tilbage med en fornemmelse af at være blevet slået hjem lige som i Ludo. Efter 13 års krig, store tab og skyhøje økonomiske omkostninger har Vesten om end ikke fået udryddet, så svækket al-Qaeda i Afghanistan, og nu er en endnu mere frygtet terrororganisation måske ved at etablere sig i det uregerlige land.

Men spis nu lige brød til, lyder det fra den amerikanske ambassadør i Afghanistan, James Cunningham.

»Der er ubetinget al-Qaeda og al-Qaeda-tilknyttede i Afghanistan. Det er ikke til diskussion. Men når det gælder Islamisk Stats »etikette og tilstedeværelse«, så er det rygter, så vidt jeg ved,« fastslår ambassadøren ifølge det afghanske magasin Afghan Zariza.

Embedsmænd i præsident Barack Obamas administration har ligefrem i flere amerikanske medier antydet, at de afghanske myndigheder bevidst overdriver Islamisk Stats interesse i Afghanistan i et forsøg på at fastholde Vestens bistand og finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker.

Det motiv vil den norske Afghanistan-ekspert ved Chr. Michelsen Institute i Norge, Arne Strand, heller ikke udelukke, men han peger på, at Taleban-bevægelsen består af mange lokale grupper med interne konflikter, og at det kan få nogle af dem til at alliere sig med Islamisk Stat.

Arne Strand tror ikke på en egentlig forbrødring mellem Taleban og Islamisk Stat. Alene af den grund, at de begge har en kalif. Talebanernes er den enøjede Mullah Omar, der menes at gemme sig i Pakistan, og Islamisk Stats hedder Abu Bakr al-Baghdadi.

»På den måde er det en kalif for meget,« siger Arne Strand, der derimod finder det langt mere sandsynligt, at de pakistanske Taleban-grupperinger finder sammen med Islamisk Stat.

»I Pakistan er der langt større konkurrence mellem grupperne,« siger Arne Strand.

I Afghanistans naboland mod øst har flere Taleban-tilknyttede grupper da også allerede erklæret troskab over for Islamisk Stat, og det er i sig selv bekymrende for Afghanistan, da afghansk og pakistansk Taleban samarbejder.

Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet vil ikke blive forbavset, hvis Islamisk Stat også forsøger at komme ind på det afghanske marked.

»Jeg tror, at Islamisk Stat har en interesse i at brede sig uden for Irak og Syrien, hvor de bombes fra oven af den USA-ledede koalition,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Han er samtidig ikke i tvivl om, at Islamisk Stat såvel i Afghanistan som i andre lande i regionen kan finde militante grupper, der vil ind under organisationens vinger.

»Før var det al-Qaeda, der var det hotteste brand – nu er det Islamisk Stat, som har en stor fanklub. Islamisk Stat har også ressourcer, der kan tiltrække militante grupper i andre lande, og i Afghanistan er Taleban-militsen begyndt at få rekrutteringsproblemer. Så jo, Islamisk Stats udbredelse er en trussel, vi skal forholde os til,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Det samme mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R) – og truslen omfatter også Afghanistan, som han netop har besøgt.

»Det er svært at danne sig et klart billede af, om Islamisk Stat er på vej ind i Afghanistan. Jeg spurgte alle, jeg talte med under mit besøg derude, og det virker ikke, som om, at Islamisk Stat har bidt sig fast, men de forsøger, og der er mindre grupper, der har erklæret Islamisk Stat troskab. Og med den generation af radikaliserede unge, vi ser, er det klart en trussel, vi skal tage alvorligt,« siger Martin Lidegaard.