Al-Qaeda rasler igen med terrortruslerne. 15 år efter de blev smidt ud af Afghanistan, er de nu tilbage på deres oprindelige base i den sydlige del af landet. Samtidig etablerer Islamisk Stat (IS) nu træningslejre i Afghanistan. Men de to organisationer er langt fra bonkammerater, lyder det fra ekspert.

Søndag kom det frem, at al-Qaeda er vendt tilbage til deres oprindelige base i det sydlige Afghanistan. Det sker 15 år efter, at amerikanske specialstyrker stormede basen som følge af angrebene d. 11. september i USA. Ifølge The Telegraph håber al-Qaeda, at de kan bruge den afghanske base til at planlægge nye terror-handlinger mod Vesten. Avisen vurderer, at al-Qaeda, udover deres mandskab i Afghanistan, har omkring 150 terrorister i Syrien og et ukendt antal i Yemen.

Artiklen fortsætter under billedet

Billedet er fra 2001 og viser Osama Bin Laden til venstre og Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri til højre.
Billedet er fra 2001 og viser Osama Bin Laden til venstre og Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri til højre. Foto: AUSAF NEWSPAPER / HANDOUT
Vis mere

I øjeblikket er politikerne mest fokuserede på, hvordan det forholder sig med IS, som hovedsageligt optager territorium i Syren. Men ifølge den dansk-tyrkiske journalist og historiker Deniz Serinci, som har skrevet bogen 'Terrorens kalifat – et indblik i Islamisk Stat', bliver al-Qaeda stærkere, jo mere Vesten bomber IS og sender organisationen på tilbagetog. Det skaber nemlig et tomrum, og det tomrum vil al-Qaeda udfylde.

Artiklen fortsætter under billedet

Billedet er fra 2014 og viser IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi.
Billedet er fra 2014 og viser IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA
Vis mere

Men hvordan er forholdet mellem de to organisationen?

Ifølge Deniz Serinci er al-Qaeda og IS langt fra bonkammerater. De to organisationer kan ikke enes, og forholdet er meget dårligt.

Oprindeligt var IS en mindre del af al-Qaeda, men de blev faktisk smidt ud af organisationen, fordi de var for ekstreme. Det skete efter den vestlige invasion af Irak, hvor al-Qaeda fik en lokal afdeling i landet, som Abu Bakr al-Baghdadi overtog ledelsen af.

Der opstod dog gradvis en større og større uenighed med al-Qaedas øverste leder, Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri, som leder organisationen fra sit skjulested i grænselandet mellem Pakistan og Afghanistan. Derfor valgt Baghdadi at skifte gruppens navn til ISIL, som senere blev til ISIS og nu IS. Al-Qaeda er stadigt aktive i Syrien, men under navnet Jabhat al-Nusra.

Artiklen fortsætter under billedet

Deniz Serinci er netop vendt hjem fra Irak, hvor han opholdte sig blot 800 meter fra IS.
Deniz Serinci er netop vendt hjem fra Irak, hvor han opholdte sig blot 800 meter fra IS. Foto: Facebook/Privat
Vis mere

Den seneste tid har vi dog set IS gå mere og mere tilbage. Ifølge den amerikanske regering har IS mistet 40 procent af de områder, den kontrollerede i Irak for et år siden og ti procent af områderne i Syrien.

BT har spurgt Deniz Serinci, hvad der sker, når IS går tilbage og al-Qaeda vinder frem? Og hvilke forskelle er der mellem de to organisationer?

»En af de helt store forskelle mellem de to organisationer er, at IS ikke har nogen grænser for, hvor langt de vil gå. Al-Qaeda er også ekstreme, men IS er langt mere brutale og rebelske. Det er også kendt, at IS holder kvindelige sexslaver, som de tager til fange, når de erobrer nyt territorium. Hos al-Qaeda handler det ikke så meget om statsopbygning, som det gør om at skabe hellig krig i hele verden.«

Er der forskel i typen af terror?

»Den grundlæggende forskel mellem al-Qaeda og IS er her, at al-Qaeda fokuserer på fjerne mål – altså Vesten. IS fokuserer i stedet på den nære fjende, shiamuslimer og den korrupte regering, samtidig med at de opfordrer til terrorhandlinger i Vesten.«

»Begge organisationer er totalt ligeglade, når det gælder drab på civile i Vesten. Men al-Qaeda vil ikke angribe muslimske mål i lige så stor grad som IS, da de i større grad fokuserer på at vinde befolkningens opbakning.«

Hvilke forskelle er der mellem lederne, IS’ Abu Bakr al-Baghdadi og al-Qaedas Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri?

»Man kan sige, at der gennem de sidste 30 år har stået forskellige ledere i front for den her type organisationer. Men de bliver altid mødt med en vis skepsis blandt befolkningen, fordi kender de nu rigtigt islam?«

»Baghdadi har en ph.d. i islamiske studier og hævder, at han nedstammer fra profeten Muhammed. Det mener han, giver ham en ekstra legitimitet som leder. Zawahiri er læge fra Egypten og nyder ikke godt af den samme type legitimitet.«

Hvad er deres mål? Hvad vil de opnå?

»IS har et idealistisk og et realistisk mål. Ifølge et koranvers, ’både øst og vest tilhører Allah’, vil de overtage hele verden og underlægge det kalifat-styre. Men realistisk vil de gerne bevare det landområde, som de har på nuværende tidspunkt. De er i virkeligheden lukket inde med manglende mulighed for ekspansion både mod nord, syd, øst og vest. Der er stadig risiko for terrorangreb i Vesten, men IS bliver ikke større arealmæssigt.«

»Al-Qaedas fokuserer på terrorhandlinger i Vesten. Deres mål er at gå frem på bekostning af IS. Men de vil også lære af IS’ fejl og ikke være ligeså brutale. I stedet vil de overbevise befolkningen om, at den fundamentalistiske styreform er den eneste rigtige – men deres mål er først og fremmest at vinde befolkningens hjerter.«

»I fremtiden kommer de to organisationer til at ligne hinanden. I takt med at IS mister deres områder, så vil IS blive en klassisk terrororganisation som al-Qaeda, fordi det er nemmere at løbe ind i en cafe og smide en håndgranat, end det er at erobre land og opbygge en stat.«

Hvem har de bedste våben?

»IS har bedre våben end al-Qaeda. De har faktisk de bedste våben, fordi de har plyndret irakiske militærbaser, hvor der var amerikanske våben. Men de mister også våben i takt med at bomberne falder over deres territorium.«

Er der forskel i den propaganda, vi ser?

»Historisk set har al-Qaeda eksisteret siden 1988, men der var ikke før udgivelsen af magasinet ’Inspire’ nogen særlig form for engelsksproget propaganda. IS har fra starten fokuseret på engelsk propaganda, fordi de kan henvende sig til sympatisører, bl.a. i Danmark. Og så er de verdensmestre i sociale medier. På Twitter har de haft op til 60.000 twitterkonti og bruger almindelige ’hashtags’ til at nå ud til almindelige mennesker. Her er al-Qaeda slet ikke på niveau.«

»IS kan også vise et kalifat frem – det giver gode muligheder for billeder. Det kan al-Qaeda ikke. IS har et territorium, men der findes ikke noget 'al-Qaeda-land'.«

Hvem skal vi være mest bange for?

»Her og nu vil jeg sige IS, fordi de udgør en decideret trussel. De har også vist sig i stand til at udføre religiøse folkemord på yazidier, kristne og shiamuslimer. Selvom det også var en gren af al-Qaeda, som stod bag angrebet på Charlie Hebdo, så har de endnu ikke begået folkemord.«