Efter tre års forskning konkluderer engelske forskere, at fugle ikke foretrækker økologisk foder.

Engelske fugle handler ikke i pagt med naturen. Når der bliver lagt både konventionel og økologisk korn på foderbrættet, så napper de vilde fugle det konventionelle. Det viser et tre-årigt forskningsprojekt fra Newcastle University.

- Vi har vist, at når fugle får frit valg, så vælger de konventionel mad fremfor økologisk. Den mest sandsynlige forklaring er det høje proteinindhold, siger forskningsleder, Ailsa McKenzie fra Newcastle University.

Forskerne etablerede foderpladser i 30 forskellige haver i Nord-England. I hver have blev der ved siden af hinanden opsat et foderbræt med økologisk foder og et med konventionelt foder.

Derefter målte videnskabsfolkene hvor meget mad, der forsvandt i løbet af en periode på seks uger. Midt i perioden byttede forskerne rundt på maden for at sikre, at det fuglene ikke valgte efter foderbrættets placering.

Næste vinter blev fuglene udsat for samme eksperiment, bare med en anden hvedetype. Resultaterne var ikke til at tage fejl af:

Fugle foretrak den almindelige hvedevariant, og skiftede foderbræt, da forskerne byttede om på maden midt i perioden. I begge tilfælde spiste fuglene væsentlig mere af det konventionelle korn.

Samme resultat er forskerne nået frem til i et laboratorieforsøg med kanariefugle.

Analyser af hveden viste, at den almindelige hvedevariant gennemsnitligt havde et 10 pct højere proteinindhold end det økologiske korn. Andre forskelle som størrelse, spor af sprøjtemidler og energiindhold kunne ikke forklare småfuglenes valg.

- Dette sætter spørgsmålstegn ved de ernæringsmæssige fordele ved økologisk mad, og ved hvad forbrugerne bliver forledt til at tro, siger McKenzie.

Hun understreger, at der findes mange andre aspekter ved økologisk mat, som undersøgelsen ikke siger noget om. For eksempel de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser af at bruge kunstgødning og sprøjtemidler.