Foto: KAREN BLEIER

USA: 'For at gøre det helt klart: Det er ikke vores intention at sælge dine billeder', udtaler Instagram onsdag efter det tirsdag så ud til, at det populære billeddelingsprogram ville begynde at videresælge brugernes billeder til kommercielt brug.

Direktøren for Instagram, Kevin Systrom, udtaler til BBC, at det er tjenestens egen skyld, at der opstod misforståelser, da formuleringen af de nye brugerrettigheder har været forvirrende. Man arbejder derfor nu på at ændre sproget i rettighederne, så der ikke kommer flere misforståelser. Det skriver bbc.co.uk.

Ændringerne i rettighederne lød ellers »Du giver hermed Instagram ... licens til at bruge det indhold, du lægger op på eller gennem tjenesten« og »en virksomhed kan betale os (Instagram, red.) for at vise dit username, likes og billeder i forbindelse med betalt eller sponseret indhold uden betaling til dig«.

Ændringerne kommer efter, at Facebook overtog ejerskabet af tjenesten i april i år. Allerede dengang annoncerede Facebook, at man ville finde en model til at tjene penge på billedtjenesten.

I Berlingske kunne man tirsdag læse, at det mest kontroversielle ved ændringerne, var at man ikke kunne sige nej tak til at få brugt sine billeder. Den eneste måde at slippe for at blive en del af facebooks annoncenetværk var ved at slette sin konto og holde op med at bruge tjenesten i fremtiden. En ekspert i forbrugerrettigheder påpegede desuden, at det var problematisk, at man på forhånd skulle erklære sig enig i alt kommerciel brug af sine billeder.

»De beder folk om at erklære sig enige i alt uspecificeret kommerciel brug af deres billeder i fremtiden. Det gør det jo ret udfordrende for folk at give informeret samtykke,« udtalte Kurt Opsahl, senioradvokat hos Electronic Frontier Foundation, til CNET.

En anden ekspert i forbrugerrettigheder siger til BBC, at forvirringen kan få konsekvenser for Instagram. Tillid fra brugerne er nemlig essentiel for de sociale medier. Hvis brugerne ikke har tillid, holder de op med at dele deres ting, og så er der ikke meget mening i en tjeneste som Instagram.

Facebook købte Instagram for 758 millioner euros i april. Servicen er eksploderet i år. På seks måneder er antallet af brugere i døgnet steget fra 900.000 til 7,3 millioner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.