Resten af verden er ved at indhente Vesten på det militære område, siger tænketanken IISS i London.

London: Vesten har i årtier givet resten af verden baghjul, når det gælder teknologi og formåen på det militære område.

Men det er ikke sikkert, at Vesten kan opretholde det forspring.

Det vurderer tænketanken Det Internationale Institut for Strategiske Studier (IISS) i den britiske hovedstad, London.

IISS har tirsdag udsendt sin årsrapport, der omhandler alverdens landes militære kapacitet. Rapporten viser, at avanceret våbenteknologi, der tidligere var noget, som kun fandtes i Vesten, bliver mere og mere almindelig rundt omkring.

Det skriver avisen The Guardian, der har set rapporten.

Den våbenteknologi, der vinder frem andre steder end i de vestlige arsenaler, er blandt andet krydsermissiler, ubemandede små fly, altså droner, og så også elektronisk krigsførelse.

Antallet af lande, der opererer med droner militært, er fordoblet over de seneste fem år, skriver IISS ifølge The Guardian.

Kina har eksporteret droner til Nigeria og Irak.

- Vestlig militærteknologisk overlegenhed, der har været en given ting i de seneste to årtier, undermineres, siger John Chipman, generaldirektør i IISS, på en pressekonference i London.

- At sætte farten ned i denne tendens, eller vende tendensen, er noget, der i det kommende årti vil optage de vestlige strateger.

Af rapporten fremgår det ifølge avisen blandt andet, at Asien som verdensdel nu bruger omkring 100 milliarder dollar - knapt 700 milliarder kroner - mere på militær end Natos europæiske lande.

Dog er USA det land, der bruger absolut flest penge på militær. IISS siger, at USA's forsvarsbudget i 2015 var på 597 milliarder dollar, og det er næsten lige så meget som de 14 næste lande på listen tilsammen.

På pressekonferencen siger Chipman i øvrigt også, at stormagternes (5 plus En red.) atomaftale med Iran har medført, at Irans erhvervelse af et atomvåben er udskudt i 10-15 år, skriver AFP.

- 2015 var i det store og hele et godt år, når det gælder udbredelse af masseødelæggelsesvåben, siger han og tilføjer:

- Selvfølgelig hovedsagelig fordi vi så afslutningen på aftalen mellem Iran og 5 plus En.

/ritzau/