Ikke kun Danmark kæmper med integrationsproblemer. Mange nyankomne bidrager for lidt, siger statsministeren.

Oslo: Danmark er ikke alene om at bokse med problemer med at integrere indvandrere og asylansøgere fra ikkevestlige lande.

Norge har noget af den samme situation, og det kan ende med, at nordmændene må betale mere i skat, siger regeringen i Norges hovedstad, Oslo.

Norsk radio og tv, NRK, har offentliggjort de friske tal fra Statistisk sentralbyrå, og de viser blandt andet, at hver fjerde somalier i Norge lever af det, nordmændene kalder socialhjælp.

Der er ikke offentliggjort tal for, hvor mange somaliere eller nordmænd af somalisk oprindelse, der er i Norge. Men i 2014 skrev netavisen osloby.no, at somalierne var vokset til at blive den største mindretalsgruppe i Norge med 36.000.

Det var dengang omkring 1000 flere end den næststørste gruppe, pakistanere.

Videre siger den nye statistik, at af syrerne i Norge får 30 procent socialhjælp, blandt afghanerne er det 22 procent, mens 20 procent af irakerne lever af den offentlige hjælp.

Blandt alle indvandrere, altså også vestlige indvandrere, er det samlede tal på norsk socialhjælp 7,5 procent. I resten af befolkningen - altså fraregnet indvandrerne - er 2,2 procent på socialhjælp.

Det er en udfordrende situation for velfærdssamfundet, siger statsminister Erna Solberg fra det borgerlige parti Høyre.

- Det er en udfordring i dag, at der er mange af dem, som er i de dårligst betalte job, og mange, der ikke er i job. Jo flere, der kommer, som vi ikke får i job, jo vanskeligere bliver det, siger Solberg til NRK.

De ikkevestlige indvandrere bidrager heller ikke meget til den fælles skattekasse. Indvandrere fra Afrika i alderen 25 til 62 år bidrog i gennemsnit med 50.000 kroner i 2014. Indvandrere fra Asien bidrog med 70.000, mens resten af befolkningen bidrog med 140.000.

Det kan betyde, at skatten må op, siger statsministeren.

- Det kan være, at mange af dem, som kommer, bidrager med lidt for lidt, sådan at andre må betale mere.

/ritzau/NTB