Søndag aften kørte en varevogn for fuld kraft ind i en gruppe muslimske borgere i London. En person blev dræbt og ti såret.

Det, som myndighederne efterforsker som et terrorangreb, skiller sig ud på det område, at der var tale om muslimske ofre og en tilsyneladende ikke-muslimsk gerningsmand, som ifølge øjenvidner også råbte, at 'han ville dræbe muslimer'.

I løbet af mandagen har analyseinstituttet Kantar Gallup - på BTs opfordring - spurgt den danske befolkning, om de mener, at muslimer bosat i vestlige lande, selv er skyld i terrorangrebet. Hver femte dansker er enig eller overvejende enig i, at det er muslimerne selv skyld i.

Zoomer man ind på Nye Borgerliges vælgerskare, gælder det 57 procent, blandt DFs vælgere er andelen 45 procent. Til sammenligning finder man kun den holdning hos seks procent af Enhedslistens vælgere. Usikkerheden i målingen er større, når man opsplitter resultaterne på de enkelte partier. Med det forbehold in mente siger professor og valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet:

»Det kommer ikke bag på mig, at vælgere med den holdning søger mod især Nye Borgerlige, som på mange punkter har fremlagt den skrappeste udlændingepolitiske linje.«

Terrorangrebet i London vil imidlertid næppe flytte vælgere og øge tilslutningen til Nye Borgerlige, siger Rune Stubager med henvisning til en stor holdningsundersøgelse blandt danskerne, som han er medforfatter til.

»Hverken Muhammed-krisen eller Omar el-Husseins terrorangreb mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København ændrede

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, fastslår, at kun en person har ansvaret for terrorangrebet, og det er gerningsmanden.

»Man kan ikke uddele kollektiv skyld. Det er et skråplan. Venstrefløjen har i årevis sagt, at Vesten selv er skyld i de terroranslag, der rettes mod os, fordi vi har involveret os i konflikter i Mellemøsten. Nu er der så dele af vælgerskaren på højrefløjen, der mener, at muslimer bosat i Vesten selv er skyld i at blive udsat for terror. Begge dele er lige forkert, og jeg synes, det er ærgerligt, at nogen giver uskyldige muslimer ansvaret for noget så barbarisk som en terrorhandling.«

Mens danskernes holdninger til muslimer øjensynligt ikke vil lade sig påvirke af bølgen af terrorangreb i London, kan de tre terrorangreb, der har ramt den britiske hovedstad alene siden den 22. marts i år, godt vise sig at få indflydelse på danskernes rejsemønstre. Hele 27 procent af den danske befolkning har således fået ‘mindre lyst til at tage på ferie i London’ efter de seneste terrorangreb i den britiske hovedstad.

Udenrigsministeriet fraråder imidlertid ikke rejser til London, men man bør være agtpågivende og følge de lokale myndigheders råd, for eksempel  Metropolitan Police på Twitter, oplyser vagthavende i Udenrigsministeriets Borgerservice:

- Vi anbefaler desuden at hente app’en UM rejseklar, som giver nyttige oplysninger og som vi sender beskeder gennem, hvis relevant.