Udland

Hvem er ham den nye kineser?

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Det kinesiske kommunistparti har fået ny partisekretær. Xi Jinping bliver med al sandsynlighed også præsident i 2013, men hvem er den 59-årige kineser, og hvor vil han styre verdens anden største økonomi hen? Foto: CARLOS BARRIA

Det er ikke kun her i Danmark, at vi kigger på hinanden og undrende spørger, hvem ham den nye partisekretær for det kommunistiske parti i Kina egentlig er.

Også kineserne selv er lidt i vildrede. Især når det gælder, hvilken retning den nye mand ved roret vil styre den økonomi, der i hans regeringstid formentlig vil vokse sig til at blive verdens allerstørste.

For Xi Jinping er en sammensat herre, som ikke umiddelbart på forhånd kan sættes i bås.

- Han er svær at læse som enkeltperson. Hans far var tidligere vicepremierminister, som var med til at gennemføre en række liberale økonomiske reformer, men samtidig har Xi Jinping et tæt forhold til militæret. Både fordi han tidligere har arbejdet for en forsvarsminister, og fordi hans kone faktisk er major, siger Jonas Parello-Plesner, seniorforsker ved tænketanken European Council on Foreign Relations.

Læs også: Kina har fået ny leder

Sammen med den nye partisekretær følger også en ny Stående Komité  - det mest magtfulde politiske organ i Kina - som er blevet skåret ned fra ni til syv medlemmer.

- Det er syv sikre teknokrater, der sidder som en del af det kollektive lederskab. Det er ikke nogen, der hver især har lavet meget larm, men at komiteen er blevet skåret ned fra ni til syv gør det til et mere effektiv et beslutningsorgan, siger Jonas Parello-Plesner om den komité, der står over for at skulle håndtere alvorlige problemer som social uro internt i Kina samt Kinas rolle i den globale økonomi.

Selv om Xi Jinpings politiske visioner stadig er uklare, har han overtaget magten i det kommunistiske parti samt magten over militæret usædvanligt glat fra sin forgænger Hu Jintao. Derfor har verdens nye magtfulde mand fra starten frie hænder til at tage fat på landet udfordringer. Og det bør vi i resten af verden følge rigtig godt med i i følge Jonas Parello-Plesner:

- Når man tænker på, hvor intensivt danske medier har dækket det amerikanske præsidentvalg, burde vi følge meget mere med i, hvad der foregår i Kina lige nu. Xi Jinping kommer formentlig til at sidde ved magten i Kina i ti år - det er mere end to præsidentperioder i USA, og det kommer til at være i den periode, at Kina vokser sig til at være verdens største økonomi. Det har enorm økonomisk betydning for os og for resten af verden, siger han.

BLÅ BOG Kinas nye leder: Xi Jinping

Xi Jinping er født 1. juni 1953 i Beijing i Kina, kun tre år efter, at Kommunistpartiet besejrede Nationalisterne og etablerede Folkerepublikken Kina.

Den udnævnte partisekretær og kommende præsident er søn af en tidligere vicepremierminister og medlem af politbureauet, Xi Zhongxun.

Xi Jinpings opvækst begyndte i Beijings politiske centrum bag murene i Zhongnanhai-paladset tæt ved Den Himmelske Freds Plads og fortsatte efterfølgende som arbejder sammen med bønderne i en fattig landkommune som tvungen genopdragelse under Kulturrevolutionen.

- Da jeg ankom til Den Gule Jord som 15-årig, var jeg nervøs og forvirret. Da jeg forlod Den Gule Jord som 22-årig, var mit mål i tilværelsen fast, og jeg var fyldt med selvtillid, udtalte han i 1998.

Efter de turbulente år efter Kulturrevolutionen begyndte karrieren. En stilling som personlig sekretær for den daværende forsvarsminister lagde fundamentet for Xis netværk blandt ledelsen i Folkets Befrielseshær.

Siden 15. marts 2008 har han været Folkerepublikken Kinas vicepræsident, og er et ledende medlem i både Kinas kommunistiske parti og landets centrale militærkommission.

Privat er Xi Jinping gift med folkesangerinden Peng Liyuan. Sammen har de datteren Xi Mingzi, der studerer på Harvard.

Xi Jinpings politiske visioner står stadig uklare, men han beskrives som mere karismatisk end sin forgænger. I 2009 kommenterede han kritik af Kina således:

- Nogle udlændinge med fulde maver har ikke bedre at give sig til end at pege fingre ad os, lød det.

Xi Jinping blev udnævnt til Kinas nye leder, da han blev udpeget til partisekretær torsdag 15. november 2012.

Relaterede

Det læser andre