Hun fik 40 piskeslag og fængselsstraf for en kort nederdel. I dag er hun internationalt anerkendt bikinidesigner. Men Tala Raassi har endnu ikke nået sit mål

Som lille klippede hun en ordentlig tot af sin mors minkpels for at lave en frakke til sin barbie. Senere et stykke af sin fars læderstol for til en anden barbie at sy en lædernederdel, som hun havde set i et modemagasin.

33-årige iranske Tala Raassi har altid været drevet af mode. En drivkraft, som i dag har gjort hende til en internationalt anerkendt badetøjsdesigner, der har klædt deltagere i Miss Universe-konkurrencen på. Men også en drivkraft, der har kostet hende en fængselsstraf og 40 piskeslag af Irans religiøse politi.

Tala Raassi er vokset op i et Iran, hvor kvinder skal dække sig til, og hvor man slår hårdt ned på dem, der ikke gør det. Men hun er også vokset op i et Iran, hvor der bag sløret gemmer sig modebevidste kvinder, der i smug ser vestligt tv på parabol og holder lyssky fester, hvor de danser i kropsnært tøj og drikker alkohol.

»Det lyder mærkeligt, men iranske kvinder er utrolig stilede bag lukkede døre. Min mor gik meget op i mode. Der er bestemt en stor modescene i Iran. Det foregår bare mere i undergrunden,« siger Tala Raassi til det amerikanske magasin Succes.

»Jeg voksede op blandt familie og venner, der holdt fester skjult for myndighederne og stadig gjorde, hvad de havde lyst til. Bare ulovligt,« siger hun.

Symbol på frihed

Det var en af disse fester, der blev vendepunktet i Tala Raassis liv. På hendes 16-års fødselsdag ankom hun tildækket til fest, men smed, som mange unge kvinder gjorde, de store gevandter og festede i en kort nederdel. Uheldigvis blev festen afbrudt af Irans religiøse politi.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Tala Raassi
Foto: Tala Raassi
Vis mere

Tala Raassi fik fem dage i et uhumsk fængsel i Irans hovedstad Teheran og 40 piskeslag for at have befundet sig til en ’blandet fest, utildækket og med vestlig musik’.

»Jeg havde et miniskirt på, fordi jeg ville gå i det tøj, jeg havde lyst til, og det foregik i et privat hjem,« forklarer hun.

Og fra den dag blev mode et symbol på frihed for hende.

»Jeg mener ikke, at frihed handler om, hvor meget tøj du tager af eller på. Det handler om at have et valg,« siger hun.

Drømmer om Iran

Vejen til succes i modebranchen var hård. Tala Raassi flyttede til USA og måtte flere fejlslagne designvirksomheder igennem, før hun endelig fik sit gennembrud som designer med badetøjslinjen ’Tala Raassi’.

I dag er hendes bikinier anerkendt i flere dele af verden, og virksomheden har en årlig omsætning på 700.000 dollar, svarende til knap 4,7 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet

Den iranske bikinidesigner drømmer om i fremtiden at kunne afholde modeshow i hjemlandet. Og om, at iranske kvinder – ligesom hun selv – vil betragte mode som et symbol på frihed. Foto: Tala Raassi
Den iranske bikinidesigner drømmer om i fremtiden at kunne afholde modeshow i hjemlandet. Og om, at iranske kvinder – ligesom hun selv – vil betragte mode som et symbol på frihed. Foto: Tala Raassi
Vis mere

Men Tala Raassis største mål er ikke nået endnu. Hun vil gerne sælge sit badetøj i Iran. Sidst hun besøgte Iran, var i 2004, men hun kan ikke længere komme ind i landet, fordi hun har fortalt sin historie offentligt. Og fordi hun designer badetøj.

»Jeg ville ønske, jeg kunne holde et modeshow i Iran. Det ville være en stor drøm, der gik i opfyldelse,« siger Tala Raassi.

Artiklen fortsætter under billedet

Indtil da håber hun, at andre iranske kvinder vil få samme åbenbaring, som hun fik: At frihed ikke handler om, hvor meget tøj man har på, men om at have et valg – at mode er frihed.