Det bliver en af de nætter, hvor mange slet ikke sover, eller i hvert fald sætter vækkeuret så urimeligt tidligt, at man næsten lige så godt kan springe nattesøvnen over. For i løbet af natten til fredag vil resultatet af den britiske EU-folkeafstemning begynde at tegne sig, og det kan få enorm betydning for Storbritannien, resten af EU samt hele verdens finansmarkeder.

Først hen mod kl. 5 dansk tid ventes så mange stemmer talt op, at der tegner sig et nogenlunde klart billede. Ingen medier vil umiddelbart offentliggøre exit-polls, når valgstederne lukker kl. 23 dansk tid. YouGov skulle dog komme med en måling, som er lavet i løbet af torsdagen, men som ikke er en rigtig exit poll, fordi folk ikke bliver spurgt uden for valgstederne, efter at de har stemt.

Allerede kl. 2 begynder de asiatiske børser imidlertid at åbne, og derfor vil aktie-, obligations- og valutahandlere sidde klar fra midnat til en nat, der kan byde på hektisk aktivitet.

»Hvis man kan lide vilde udsving, så er det her juleaften,« lyder jargonen i finansmarkedet.

Private meningsmålinger

Der er så store beløb på spil for banker, investorer og hedge fonde, at der vil blive lavet »private exit-polls« til brug for finansmarkedet, men som ikke umiddelbart ventes offentliggjort, ifølge avisen Financial Times. Nogle af storbankerne i London har ligefrem installeret kunder på hoteller med opvartning og bulletiner, for at undgå en telefonstorm fra paniske kunder midt i det hektiske arbejde.

I de første af nattens timer kan der sagtens komme resultater, der peger i begge retninger, hvilket vil give stor nervøsitet og vild handel. Når et klarere billede begynder at tegne sig, vil der også komme markante bevægelser. Bliver det et »Leave«, ventes en kæmpe svækkelse af det britiske pund, store aktiekursfald og stigende renter på risikable obligationer.

Omvendt ventes investorerne at søge i sikkerhed i guld og statsobligationer fra solide lande som Danmark og Tyskland, hvor renterne så kan falde yderligere. Bliver det et »Remain«, vil det modsatte ske.

Der er uenighed i markedet om, hvorvidt den positive »Remain«-effekt vil være lige så stor som den negative »Leave«-effekt, fordi de fleste positioner i markedet indikerer størst sandsynlighed for et »Remain«.

Men eksempelvis har store pensionsselskaber nedbragt sine aktiebeholdninger forud for afstemningen, og hvis det bliver et »Remain«, vil de skulle på storindkøb af aktier igen, hvilket burde give et boost til aktierne. Derfor ventes der også en klar »Remain«-effekt.

Ingen søvn i centralbanken

I den britiske centralbank Bank of England bliver der heller ingen søvn, og her vil handlen med det britiske pund på de asiatiske børser blive fulgt indgående. Centralbankchef Mark Carney har sagt, at han er klar til at tage de »nødvendige skridt« for at sikre nogenlunde ro på finansmarkedet. Han ikke uddybet, hvad det betyder, men ifølge Reuters har vægtige spillere i valutamarkedet opfordret Bank of England til at intervenere med støtteopkøb af pundet, hvis det bliver et Brexit, og pundet er på vej helt i dørken.

I Den Europæiske Centralbank (ECB) vil der også blive fulgt med hele natten. Trækker det i retning af et »Leave«, vil ECB fra morgenstunden, når de europæiske børser åbner kl. 9, være klar med »bazookaen«, hvis det skulle blive nødvendigt. Det vil sige, at den vil støtteopkøbe sydeuropæiske obligationer for at holde renteniveauet nede og undgå markant stigende renter for de i forvejen økonomisk pressede lande. Centralbanken vil i det hele taget sprøjte likviditet i markedet for at minimere en mulig panisk stemning mest muligt.

ECB-formand, Mario Draghi, fortalte tirsdag ved en høring i Europa-Parlamentet, at ECB har planer klar for alle scenarier, men at det er meget svært at forudsige den præcise udvikling, hvis det bliver et »Leave.«

»Vi forsøger at være klar til at håndtere alle situationer, men det er svært at være mere præcis end det,« sagde Draghi, ifølge Financial Times.

De fire »præsidenter« mødes

Politikere over hele Europa vil også stå uhyre tidligt op fredag, hvis de overhovedet går i seng. I Bruxelles er der inviteret til morgenmad flere steder i byen fra kl. 6.30, hvor de første kommentarer også vil begynde at komme, hvis resultatet ellers er sikkert på det tidspunkt.

Første møde er kl. 8, hvor formændene for de politiske grupper i Europa-Parlamentet mødes for at diskutere udfaldet og konsekvenserne.

Et vigtigere møde finder dog sted kl. 10.30, når de fire »præsidenter«, som de omtales i Bruxelles, mødes. Det vil sige formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, formanden for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, samt den hollandske premierminister, Mark Rutte, på vegne af den hollandske EU-formandskab.

Der ventes efterfølgende et pressemøde eller en fælles udtalelse fra de fire, som dog sandsynligvis vil afvente, at den britiske premierminister, David Cameron, har kommenteret resultatet.

I tilfælde af et »Remain« vil budskabet være, at aftalen mellem Storbritannien og de 27 øvrige EU-lande fra februar - det er den, der også giver Danmark mulighed for at indeksere udbetalingen af børnechecken - nu skal implementeres hurtigst muligt.

Der vil nok også blive lagt vægt på, at EU-skepsissen i såvel Storbritannien som de øvrige EU-lande skal tages seriøst, og at EU derfor skal arbejde mere med de grænseoverskridende problemer, men ellers overlade mere til nationalstaterne selv i et reformeret EU.

Bliver det et »Leave«, så vil man beklage det og meddele, at det britiske folk har talt, og at man nu afventer en melding fra den britiske premierminister Cameron om aktivering af skilsmisseforhandlingerne under den såkaldte Artikel 50. Det vil også blive understreget, at EU har brug for reformer for at genvinde opbakningen i befolkningerne, og at man på næste uges EU-topmøde vil tage en indledende diskussion af dette.

Kristian Jensen til Luxembourg

Udenrigs- og EU-ministrene mødes også fredag for at diskutere udfaldet og konsekvenserne - dog i Luxembourg. Den danske udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager også på det møde, og han siger på forhånd til Berlingske:

»Fra dansk side er vi interesserede i at slå fast, at uanset om det bliver et »Remain« eller et »Leave«, så bliver det ikke »business as usual«. Et »Remain« vil også betyde, at vi skal arbejde i EU på en anden måde. Først og fremmest skal aftalen med Storbritannien implementeres. Men det er kun starten på at reformere og slanke EU, så man bliver mere orienteret på at føre beslutninger ud i livet. Det er både i Bruxelles og i EU-landene, at der skal ske noget,« siger Kristian Jensen.

Mødet i Luxembourg fungerer som en forberedelse af EU-topmødet tirsdag-onsdag i næste uge, som får resultatet af den britiske EU-afstemning og konsekvenserne for EU som det klare hovedemne.